Bitloos hoofdstel

Bitloos hoofdstel

18 items
F.R.A. imperial hackamore hoofdstel

F.R.A. imperial hackamore hoofdstel

€ 247,41
F.R.A. imperial hackamore hoofdstel, shire F.R.A. imperial hackamore hoofdstel, shire

F.R.A. imperial hackamore hoofdstel, shire

€ 284,61
Direct leverbaar
F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, zwart F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, zwart

F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, zwart

€ 131,82
Direct leverbaar
F.R.A. Pariba Sidepull (System 3) geweven neusriem, met teugels

F.R.A. Pariba Sidepull (System 3) geweven neusriem, met teugels

€ 112,60
Direct leverbaar
FRA Pardoes Sidepull (System 3) leder, met anti-slip teugels

FRA Pardoes Sidepull (System 3) leder, met anti-slip teugels

€ 92,93
(2)
F.R.A. Diego Bitloos Hoofdstel F.R.A. Diego Bitloos Hoofdstel

F.R.A. Diego Bitloos Hoofdstel

€ 142,05
F.R.A. Aruba Bitloos Hoofdstel F.R.A. Aruba Bitloos Hoofdstel

F.R.A. Aruba Bitloos Hoofdstel

€ 206,10
FRA Dandy Sidepull (system 3) leder, met leren clip teugels FRA Dandy Sidepull (system 3) leder, met leren clip teugels

FRA Dandy Sidepull (system 3) leder, met leren clip teugels

€ 112,60
(4)
F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, bruin F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, bruin

F.R.A. glory systeem 5 / bitl. hoofdstel kaakgekruist, bruin

€ 140,08
F.R.A. Alizée mistral F.R.A. Alizée mistral

F.R.A. Alizée mistral

€ 260,85
Karlslund Bitloos Hoofdstel, bruin/mesing

Karlslund Bitloos Hoofdstel, bruin/mesing

€ 69,12
Schockemöhle Equitus Theta 3-in-1 hoofdstel Schockemöhle Equitus Theta 3-in-1 hoofdstel

Schockemöhle Equitus Theta 3-in-1 hoofdstel

€ 279,95
Direct leverbaar
FRA Rebecca Sidepull (System 3), Crystal Finishing w. rein FRA Rebecca Sidepull (System 3), Crystal Finishing w. rein

FRA Rebecca Sidepull (System 3), Crystal Finishing w. rein

€ 195,76
(1)
F.R.A. Shango Sidepull (System 3) Western Look Halster F.R.A. Shango Sidepull (System 3) Western Look Halster

F.R.A. Shango Sidepull (System 3) Western Look Halster

€ 112,60
Direct leverbaar
FRA Calli Hackamore Hoofdstel (System 2) met keelriemen, scharen & teugel FRA Calli Hackamore Hoofdstel (System 2) met keelriemen, scharen & teugel

FRA Calli Hackamore Hoofdstel (System 2) met keelriemen, scharen & teugel

€ 165,24
(1)
F.R.A. dietsji bitloos hoofdstel (syst. 5)

F.R.A. dietsji bitloos hoofdstel (syst. 5)

€ 92,93
Direct leverbaar
F.R.A. Nanouk Bitloos Hoofdstel (System 4) Katoen met clip teugels F.R.A. Nanouk Bitloos Hoofdstel (System 4) Katoen met clip teugels

F.R.A. Nanouk Bitloos Hoofdstel (System 4) Katoen met clip teugels

€ 51,60
(1)
F.R.A. glory systeem 3 / bitl. hoofdstel - side-pull zwart F.R.A. glory systeem 3 / bitl. hoofdstel - side-pull zwart

F.R.A. glory systeem 3 / bitl. hoofdstel - side-pull zwart

€ 123,55
Direct leverbaar

Koop Bitloos hoofdstel op horze.be

Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

Bitloze hoofdstellen - een alternatief voor rijden met bit

Het bitloze hoofdstel werd enige tijd geleden vooral geassocieerd met western rijden, maar wordt steeds populairder bij dressuur- en springruiters en vooral ook bij vrijetijdsruiters. Het is echter belangrijk niet uit het oog verliezen dat niet elke ruiter, niet ieder paard en niet elke combinatie goed reageert op het rijden met een bitloos hoofdstel. Ook een bitloos hoofdstel werkt door middel van druk waardoor een zachte hand en goede rijvaardigheid niet mag worden verwaarloosd. Voor het ene paard kan een bitloos hoofdstel een uitkomst zijn, terwijl een ander paard de voorkeur geeft aan een hoofdstel met bit. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan bitloze hoofdstellen, allemaal met hun eigen inwerking. Je kan kiezen voor een kingekruisd of kaakgekruisd bitloos hoofdstel, maar ook voor een sidepull of hackamore. De inwerking van bitloze hoofdstellen kan zijn door druk op de neus, kaak, wangen en/ of achter de oren en is afhankelijk van het model welke je kiest. Horze heeft een ruim assortiment bitloze hoofdstellen om de keuze voor een bitloze optoming voor meer ruiters en paarden geschikt te maken. Een klein voorbeeld uit de te kiezen modellen zijn;

Sidepull - een populair bitloos hoofdstel

Een sidepull werkt voornamelijk in op de neus van je paard. De teugels worden bevestigd aan de zijkanten van de neusriem. Het hoofdstel werkt met zijwaartse druk; Als er druk wordt uitgeoefend op de rechter teugel zal het paard op het linker gedeelte van zijn neus druk voelen en andersom. Bij het aannemen van beide teugels ontstaat er druk op de bovenkant van het neusbeen. De scherpte van een sidepull verschilt per merk en uitvoering.

Bosal - een simpel model bitloos hoofdstel

Een bosal werd oorspronkelijk al gebruikt door de Indianen. Het is een simpel model hoofdstel met een lus om de oren en een neusriem. Voor een goede werking en een zo duidelijk mogelijke communicatie moet dit bitloze hoofdstel goed passen. Het is niet de bedoeling om bij het gebruik van een bosal continue veel teugeldruk te houden. Daarnaast moet je een goede zit hebben en je gewichtshulpen goed kunnen gebruiken om met een bosal te kunnen rijden.

Hackamore - misschien wel het bekendste bitloze hoofdstel

Een hackamore is één van bekendste bitloze hoofdstellen in Nederland. Je ziet ze vaak bij springruiters welke op hoog niveau rijden. De hackamore werkt met een zogenaamde hefboomwerking. Hoe scherp een hackamore inwerkt hangt af van de lengte van de scharen; lange scharen werken scherper in dan korte scharen. Een hackamore werkt met druk op de neus, kin en achter de oren. Ook bij een hackamore is het belangrijk dat deze goed past en dat je er met een zachte hand mee moet rijden. Een hackamore is de scherpste bitloze optoming die momenteel verkrijgbaar is.

Bitloze hoofdstellen met een anatomisch kopstuk

Sommige bitloze hoofdstellen zijn uitgevoerd met een anatomisch kopstuk. Deze zijn ideaal voor paarden welke gevoelig zijn voor druk achter de oren. Doordat een anatomisch kopstuk verder naar achteren ligt wordt de druk, en daardoor eventuele spanning, verminderd. Daarnaast zorgt een anatomisch kopstuk voor optimale bewegingsvrijheid. Andere stang en trens hoofdstellen hebben een standaard kopstuk of extra dik onderleg voor een optimale drukverdeling.

Een bitloos hoofdstel met of zonder teugels

Sommige bitloze hoofdstellen worden geleverd inclusief teugels andere exclusief. Het kan zo zijn dat het bitloze hoofdstel van jouw keuze geen traditionele teugels heeft maar teugels uit touw of teugels welke niet aan elkaar zijn verbonden. Traditionele teugels zijn verkrijgbaar in zeer veel uitvoeringen zoals glad leer, gevlochten leer, lederen teugels met stops, webband met stops, met rubber rondom of alleen een rubber inleg. 

Welk bitloze hoofdstel moet ik kiezen?

Welk bitloze hoofdstel je voor je paard moet kiezen hangt af van je persoonlijke smaak, de voorkeur van je paard, de discipline waarvoor je een bitloos hoofdstel wilt gebruiken, maar ook van de graad van africhting van je paard. Onze bitloze hoofdstellen zijn geschikt voor dagelijks gebruik en wedstrijden. Let op dat niet ieder model bitloos hoofdstel is toegestaan op wedstrijden. Wil je meedoen aan een wedstrijd met een bitloos hoofdstel? Controleer dan altijd van te voren de reglementen om te kijken of het model hoofdstel is toegestaan in de klasse en discipline waarin je wilt starten. Shop een bitloos hoofdstel uit onze eigen Horze collectie of kies er eentje van van Horseware of F.R.A..

Een bitloos hoofdstel moet, net als elk ander type hoofdstel, altijd goed passen en mag niet te los of niet te strak zitten.

Als je bitloze hoofdstel te strak zit, kan dit je paard storen of zelfs pijn geven. Daarnaast kan het voor wrijving en druk zorgen en daarmee druk- en/ of schuurplekken veroorzaken. Als je bitloze hoofdstel te los is zit zal het glijden en schuiven waardoor je hulpen verwateren, je bitloze hoofdstel verkeerd inwerkt of waardoor je hulpen misschien helemaal niet aankomen bij je paard.

Aangezien er veel verschillende modellen en uitvoeringen bitloze hoofdstellen zijn en ze aanzienlijk kunnen verschillen in vorm, eigenschappen en model moet je voor elk bitloze hoofdstel specifiek kijken hoe deze moet zitten op jouw paard. Lees de gebruiksaanwijzing of beschrijving van je bitloze hoofdstel goed door en zoek eventueel aanvullende informatie op als je twijfelt of je je bitloze hoofdstel correct hebt afgesteld. Op deze manier kunnen jij en je paard genieten van de juiste eigenschappen en inwerking van jullie hoofdstel zoals deze is bedoeld.

Aangezien het rijden met een bitloos hoofdstel alleen maar populairder wordt komen er steeds meer modellen op de markt met elk hun specifieke eigenschappen en inwerking.

Een bekend model welke oorspronkelijk uit de westernsport komt is de sidepull. Dit bitloze hoofdstel werkt voornamelijk op de neus van je paard. De teugels worden bevestigd aan de zijkanten van de neusriem. De scherpte van het hoofdstel verschilt per merk en uitvoering.

Daarnaast kennen we de hackmore, dit is is één van bekendste bitloze hoofdstellen in Nederland. Je ziet ze vaak bij springruiters welke op hoog niveau rijden. De Hackamore werkt met een zogenaamde hefboomwerking maar er zijn ook bitloze hoofdstellen uitgevoerd met een soort ster of rad. Hoe scherp dit hoofdstel inwerkt hangt af van de lengte van de scharen of de bevestiging van de teugels. Een hackamore werkt met druk op de neus, kin en achter de oren. Een hackamore is de scherpste bitloze optoming die momenteel verkrijgbaar is.

De bosal is ook bekend uit de western riding, waar hij vaak wordt vaak gebruikt als hoofdstel voor de eerste training van een paard. De bosal is geen gemakkelijk hoofdstel om mee te rijden, je moet bij dit bitloze hoofdstel een goede zit hebben en je gewichtshulpen goed kunnen gebruiken. De lijst van bitloze hoofdstellen zou eindeloos kunnen doorgaan, maar het beste is om specifieke informatie over elk model in te winnen om zo het bitloze hoofdstel te kiezen die het beste bij jou en je paard past.

Een bitloos hoofdstel onderscheidt zich van andere hoofdstellen doordat het wordt gebruikt zonder bit. De teugels worden meestal bevestigd aan de neusriem en dus niet aan de bitringen van het bit in de paardenmond. Hierdoor werkt een bitloos hoofdstel in op de neus, wangen, achter de oren en/ of op de kin van je paard.

Bitloze hoofdstellen worden beschouwd als bijzonder zacht. Echter moet niet worden vergeten dat ook bitloze hoofdstellen inwerken door druk en daardoor in de handen van onervaren ruiters of ruiters met een harde hand net zo goed schade kunnen toebrengen aan een paard. Dit komt vooral omdat de neusbrug even gevoelig is als de mond van het paard.

Als je bitloos wilt gaan rijden is het aan te bevelen dat je, na het kiezen van het geschikte bitloze hoofdstel voor jou en je paard, hulp zoekt van een ervaren rijinstructeur om je hier goed in te begeleiden.

Steeds meer ruiters kiezen voor een bitloos hoofdstel, meestal omdat het rijden zonder bit als bijzonder zacht wordt beschouwd. Echter moet niet worden vergeten dat ook bitloze hoofdstellen inwerken door druk. Niet in de mond van je paard maar wel op de neus, kin, kaak, hals en/ of achter de oren. Hierdoor kan een bitloos hoofdstel in de handen van onervaren ruiters of ruiters met een harde hand net zo goed schade toebrengen aan een paard. Dit komt vooral omdat de neusbrug even gevoelig is als de mond van het paard.

Het voordeel van een bitloos hoofdstel is dat er geen metaal in de mond van het paard zit. Paarden die gevoelig zijn in de mond kunnen hier baat bij hebben. Daarnaast zijn er studies die zeggen dat het bit het voedingsreflex triggert en het paard daarom instinctief van de eigenlijke training wordt afgeleid. De voordelen van een bitloos hoofdstel zullen dus altijd afhangen van je paard en je eigen rijvaardigheid. Elk hoofdstel is zo zacht als de hand van de ruiter die de teugels vast heeft. Als je bitloos wilt gaan rijden is het aan te bevelen dat je, na het kiezen van het geschikte bitloze hoofdstel voor jou en je paard, hulp zoekt van een ervaren rijinstructeur om je hier goed in te begeleiden.

De Californische hackamore is een bitloos hoofdstel en erg populair bij westernruiters. Het wordt vaak een bosal genoemd, hoewel dit eigenlijk alleen de naam is voor het neusstuk van dit hoofdstel. De bosal is gemaakt van gevlochten koeienhuid. Deze past zich aan de vorm van het paardenhoofd aan door de lichaamswarmte van het paard. Aan de rechter- en linkerkant van het bosal zitten de "side buttons" waartussen het kopstuk wordt vast gemaakt. Dan volgen de cheeks en onderaan zit een dikke knoop, de "heel knot". De touwteugels zijn bevestigd aan het onderste deel van het neusstuk. Ze worden ook wel Mercante genoemd. Deze touwteugels waren oorspronkelijk gemaakt van paardenhaar, tegenwoordig wordt hier vaak nylon voor gebruikt. Het is niet de bedoeling om bij deze optoming continue veel teugeldruk te houden. Daarnaast moet je een goede zit hebben en je gewichtshulpen goed kunnen gebruiken om met een bosal te kunnen rijden.