Stijgbeugels & Riemen

Stijgbeugels & Riemen

De keuze in stijgbeugels is tegenwoordig enorm. Horze heeft een groot assortiment stijgbeugels in verschillende modellen en materialen en met verschillende eigenschappen. Ze geven je, in combinatie met je favoriete beugelriemen, ultiem comfort en zorgen ervoor dat je stevig en veilig in het zadel zit.

67 items

Koop Stijgbeugels & Riemen op horze.be

Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

D-trensen met verschillende mondstukken

Een D-trens dankt zijn naam aan de D-vormige bitringen. Ze liggen stabiel en stil in de mond en geven veel begrenzing en zijdelingse druk. Daarnaast kunnen ze niet door de mond worden getrokken. De vaste ringen zorgen er voor meer directe en precieze teugelhulpen dan bij een watertrens met losse ringen. Dit maakt het mogelijk gerichte hulpen te geven. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende mondstukken met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Hoe het bit inwerkt hangt onder andere af van het mondstuk dat je kiest. Het is dus verstandig je af te vragen voor welke activiteiten je het bit wilt gebruiken, wat de voorkeur van je paard is en je eigen rijvaardigheid voor je een geschikte D-trens voor je paard uit kan zoeken. Daarnaast is het materiaal waar deze van is gemaakt, de maat en dikte ook van belang.

Horze heeft D-trensen van roestvrijstaal, titanium, koper, aurigan of sensogan (beide koperlegeringen) of kunststof. Het materiaal kan zorgen voor meer speekselvorming waardoor het paard het bit gemakkelijker zal accepteren. Het ene paard is gevoeliger in de mond dan de ander en daarom zullen paarden verschillen in voorkeur voor materiaal.

Onze D-trensen zijn verkrijgbaar met een recht, enkel of dubbel gebroken mondstuk. Een recht mondstuk wordt ook wel een stang genoemd. Een dubbel gebroken mondstuk bestaat uit 3 delen, waarbij het middelste stuk plat op de tong ligt. Een dubbelgebroken bit geeft meer druk op de tong dan een enkelgebroken bit. Het kan niet dubbel vouwen waardoor het bit niet tegen het gehemelte kan prikken. Een enkel gebroken model werkt voornamelijk in op de lagen en de zijkant van de tong van je paard. Daarnaast kan je kiezen voor een D-trens met koperen rolletjes, ook wel rolletjes bit genoemd. De rolletjes zorgen ervoor dat je paard het bit niet vast kan pakken. Het koper stimuleert de speekselproductie van je paard. De bitringen van een D-trens zijn groter dan die van een bustrens. Hierdoor ligt het bit super stil en stabiel in de mond van je paard. Door het model van de bitringen geeft een D-trens veel zijdelingse druk en begrenzing. Hierdoor wordt het vaak gebruikt voor hunter of bij het springen met jonge paarden.

Elk paard heeft een andere mond; zo hebben tong, slijmvliezen, tanden, lagen en het verhemelte invloed op welk bit voor jouw paard het meest comfortabel is. Het bit moet altijd correct passen en comfortabel zijn zodat je paard het goed kan accepteren. Een D-trens kan worden gebruikt met bijna ieder trens hoofdstel. Wil je officiële wedstrijden rijden dan is het belangrijk na te gaan of het bit van jouw paard is toegestaan in de discipline en klasse waarin je wilt starten. Bij Horze shop je D-trensen van het topmerk Sprenger.

Klassieke stijgbeugels zijn in principe geschikt om normaal mee paard te rijden voor volwassenen. Het wordt problematisch wanneer het paard steigert, bokt, schrikt, opzij springt of er vandoor gaat. In zulke situaties kan de voet van de ruiter gemakkelijk vast komen te zitten in de stijgbeugel. Dit is een van de gevaarlijkste situaties tijdens het paardrijden en kan voor ernstig letsel zorgen. Veiligheidsbeugels zijn in zo'n geval een uitkomst. Waar klassieke stijgbeugels volledig uit hard materiaal zijn gemaakt hebben veiligheidsbeugels speciale eigenschappen waardoor je voet gemakkelijk uit de beugel kan bij een val; ze zijn voorzien van een elastische rubberen ring aan de buitenkant welke losschiet, hebben een flexibele zijkant waardoor je voet uit de beugel kan en niet vast blijft zitten of ze zijn beweegbaar.

Stijgbeugels met korfjes aan de voorkant zijn bijzonder geschikt voor beginners en kinderen. De korfjes voorkomen dat de voet door de stijgbeugel heen kan schieten en klem komt te zitten. Het nadeel is dat deze stijgbeugels erg opvallen. Welke stijgbeugels je ook kiest, ze moeten altijd de juiste maat hebben voor je voeten en groot genoeg zijn. Dit is ook van toepassing voor veiligheidsbeugels.

Beugelriemen voor het Engels rijden worden boven aan het zweetblad van het zadel bevestigd, aan de haak onder het zadelrokje en lopen over het zweetblad naar onderen. Echter zijn niet alle beugelriemen geschikt voor alle soorten zadels.

De stijgbeugelriemen van een mono blad zadel zijn een beetje anders ontworpen dan die van zadel met een bovenste en onderste zweetblad. Je moet voor een mono blad zadel stijgbeugelriemen gebruiken die speciaal voor dit type bevestiging zijn ontworpen. Bovendien hebben stijgbeugelriemen uit één stuk speciale beschermhoesjes om het zadel te beschermen tegen beschadigingen van de gesp. Deze heb je niet nodig bij standaard stijgbeugelriemen die ontworpen zijn voor standaard zadels met een bovenste en onderste zweetblad.

De stijgbeugels zelf kunnen daarentegen met alle stijgbeugelriemen worden gecombineerd. Je moet er alleen voor zorgen dat je je stijgbeugels goed aan de beugelriemen vastmaakt, zodat je erop kan vertrouwen dat ze in elke situatie veilig zijn.