10 tips voor het rijden in de winter

09. januari 2020 / Gids / 3 Minuten
10 tips voor het rijden in de winter

Paarden die in winter in winterslaap gaan en weer ontwaken wanneer de temperaturen aangenamer worden zijn nog niet ontdekt. Daarom ontkom je er niets aan: zelfs als het buiten nat, koud en onaangenaam is moet je paard gewoon beweging krijgen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de winter een stuk aangenamer maken voor jezelf en natuurlijk voor je paard. Want in tegenstelling tot ons mensen, houden de meeste paarden wel van de winter. Wij wensen je een fijne winter waarvan je, dankzij onze tips, volop kan genieten.

Tip 1: Vermijd koude voeten

Er is nauwelijks iets onaangenamer dan het hebben van ijskoude, bevroren voeten. Als je voeten eenmaal koud zijn lijkt niets te helpen om ze weer warm te krijgen. Dus het is beter om het niet zo ver te laten komen! Thermo rijlaarzen houden je voeten en onderbenen aangenaam warm, zelfs bij een buitenrit in de sneeuw. Ze zijn echter vrij lomp en volumineus, voor het trainen van je paard kunnen ze daarom minder geschikt zijn. Maar ook daarvoor hebben we een oplossing; Horze heeft name,ijk ook warm gevoerde paardrijlaarzen. Deze hebben dezelfde eigenschappen als gewone leren rijlaarzen alleen houden deze je voeten en onderbenen heerlijk warm. Thermoboots zijn natuurlijk ook ideaal voor al je stalwerkzaamheden en klusjes in en om de stal. Hiervoor kan je ook warm gevoerde stalschoenen kiezen. Je kan je rijlaarzen of stalschoenen voorverwarmen met een voetenwarmer welke je er vooraf in legt. Op deze manier houd je je voeten op een koude dag heerlijk warm tijdens het rijden en tijdens je dagelijkse klusjes op stal.

Tip 2: Houd je hoofd altijd warm

Mensen verliezen het grootste deel van hun warmte via hun hoofd. Daarom is het dragen van een lekker warme muts de beste manier om warm te blijven. Tijdens het rijden draag je natuurlijk een paardrijcap. Je kan je oren dan warm houden met een orenband. Er zijn tegenwoordig ook speciale mutsen en sjaals verkrijgbaar welke speciaal zijn ontworpen om te dragen tijdens het paardrijden. Ze zijn niet alleen heerlijk warm, maar ook veilig en handig in gebruik. Een sjaal welke je goed onder je paardrijjas vastzet is ideaal om te voorkomen dat je veel warmte verliest. Let op dat een losse sjaal gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden.

Tip 3: Alles thermo of niet?

Als het om paardrijkleding gaat is alles er in zomer en winter uitvoering. Terwijl de zomer uitvoering is ontworpen voor een optimale ventilatie en goede afvoer van overtollige warmte, voorkomen de winter uitvoeringen juist dat je afkoelt. Paardrijbroeken voor de winter zijn er in 2 varianten: een thermo rijbroek of een gevoerde paardrijbroek. Zorg daarnaast voor warme thermo handschoenen. Ook gevoerde rijlaarzen of thermoboots voor het paardrijden, warme paardrijsokken en een warme trui zijn een absolute must in de winter! Draag een bodywarmer over je vest en onder je paardrijjas voor een extra isolerende laag.

Tip 4: Een geschikte paardrijjas

In de winter is het vooral belangrijk om een zeer warme paardrijjas te dragen. Speciale materialen van bijvoorbeeld dons en polyester isoleren bijzonder goed en beschermen je tegen de vrieskou. Een winterjas welke ook vuilafstotend en waterdicht is zorgt ervoor dat je niet alleen warm, maar ook droog blijft, zelfs als het sneeuwt.
Voor ruiters welke in de winter beschikken over een binnenhal of binnenbak is het aan te raden een trui of vest te dragen met daarover een bodywarmer en een dunne winterjas. Zodra je paard is los gestapt en jullie echt aan het werk gaan kan je je paardrijjas uittrekken. Zodra je klaar bent en je wilt je paard uitstappen trek je je winterjas weer aan.

Tip 5: Drink wat warms tussendoor

Een hete kop thee of zelfs een warme kop soep zorgen ervoor dat je sneller opwarmt. Vooral als je meer dan één paard per dag rijdt, is het aan te raden geregeld een pauze te nemen en jezelf hiermee op te warmen. Ook als de stal waar je paard staat geen kantine heeft kan je, met toestemming van de staleigenaar, een kleine zadelkamer met een paar stoelen, een waterkoker om thee of soep mee te maken en een kacheltje ombouwen tot een aangename plek om even op te warmen.

Geschikt harnachement en paardrijkleding voor de winter

Tip 6: Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent

Vooral in de winter ontkom je er soms niet aan om in de schemer over straat te moeten met je paard. Zorg er, overdag maar zeker ook in de schemer, voor dat jij en je paard op zo’n moment goed zichtbaar zijn. Je kan hiervoor gebruik maken van reflecterende beenbeschermers, uitrijdekens, paardrijjassen met reflecterende accenten, een reflecterend hesje, een lampje, enzovoort. Als je samen met een vriendin over straat gaat zorg er dan voor dat jullie beide voldoende verlicht zijn. Als jullie gescheiden raken of jullie moeten het laatste stukje een andere route rijden is het belangrijk dat jullie beide goed zichtbaar zijn om veilig thuis te kunnen komen. Als je een hond bij je hebt moet ook deze een lichtgevende halsband, een reflecterend jasje en lampje dragen. Laat je paard echter op tijd wennen aan alle knipperende en reflecterende voorwerpen. Het is niet ondenkbaar dat je eigen hond tot lastige situaties zorgt wanneer hij in het donker met een flikkerende en reflecterende outfit uit de struiken komt.

Tip 7: Houd ook je paard warm

Paarden kunnen over het algemeen veel beter tegen kou dan tegen warmte. Sommige paarden vinden het vooral leuk om 's winters in de diepe sneeuw in de paddock of weide te ravotten. Het is dus meestal niet nodig om een deken te gebruiken bij een paard met een lekkere dikke wintervacht. Als je echter een paard hebt dat veel op stal staat, nauwelijks wintervacht heeft of misschien is geschoren en dus onder een lekkere warme deken staat moet je altijd een uitrijdeken opleggen als je gaat rijden zodat je paard niet teveel afkoelt en de overgang niet te groot is. Je kan een uitrijdeken makkelijk aan je zadel bevestigen om te voorkomen dat deze gaat schuiven of glijden. Zo heeft je paard ook een optimale bewegingsvrijheid en kan je er gewoon mee rijden in alle gangen. Kies wel voor een deken waarbij de flanken van je paard niet bedekt zijn, zodat je duidelijke beenhulpen kan geven. Soms kan je de deken er na het losstappen af halen, bij extreme kou kan je een uitrijdeken de gehele rit of training over laten.

Tip 8: Voorkom een verkoudheid

De dikke wintervacht van sommige paarden brengt ook een zeker risico met zich mee: als de temperaturen niet zo laag zijn zweten deze paarden heel erg snel, zelfs bij lichte arbeid. En als je paard eenmaal nat is, droogt hij heel langzaam weer op. Met een natte vacht loopt je paard altijd het risico verkouden te worden!
Voorkom daarom zoveel mogelijk dat je paard gaat zweten in de winter. Is je paard wel bezweet geraakt gebruik dan een zweetdeken welke het vocht van de vacht naar de buitenkant van de deken transporteert. Het is helemaal verstandig om een ernstig bezweet paard te laten drogen onder het solarium indien deze beschikbaar is. Wil je je paard met dikke wintervacht meerdere keren per week rijden in de winter? Overweeg dan om het, eventueel gedeeltelijk, te scheren. Bedenk dan van te voren wel goed of je je paard dan nog de juiste huisvesting kan bieden.

Tip 9: Doe je paard een deken om indien nodig

Of en wanneer je een paard een deken om moet doen in de winter lopen de meningen uiteen. Maar wanneer is een winterdeken zinvol voor het paard? Paarden met een lekkere dikke wintervacht welke buiten worden gehouden met de mogelijkheid om droog te staan en te schuilen hebben geen winterdeken nodig. Echter, als je je paard in de winter wilt kunnen rijden en je paard maakt een dikke wintervacht aan kan dit voor zowel paard als ruiter erg vervelend zijn. Het kan in zo’n geval nodig zijn je paard te scheren. Je paard zal tijdens het trainen minder snel zweten en als het wel zweet is een geschoren paard zo weer droog. Je hebt voor geschoren paarden in de winter echter wel een goede uitrijdeken nodig. Daarnaast moet een dikke winterdeken de isolerende en waterdichte functie van de wintervacht vervangen. Ook paarden welke zijn geschoren kunnen overdag nog prima buiten in de weide of paddock staan, mits ze een geschikte deken dragen passend bij de weersomstandigheden.

Tip 10: Neem geen risico's

Hoe mooi een buitenrit in de sneeuw ook is, ze kunnen ook heel gevaarlijk zijn: Je kan immers de ondergrond onder de sneeuw niet meer zien en dus ook niet inschatten op het veilig is voor je paard om op te lopen. Kuilen in de grond kunnen over het hoofd worden gezien waardoor je paard zich vervelend kan verstappen of struikelen. IJsresten onder de losse sneeuw of op de weg kunnen tot gevaarlijke glijdpartijen en verwondingen leiden. Wil je in de winter een buitenrit door de sneeuw maken dan is het absoluut noodzakelijk dat je de bodem en de ondergrond waar je langs wilt rijden tot op je duimpje kent. Je weet waar kuilen zitten, plassen hebben gelegen, greppeltjes zijn, prikkeldraad of stroomdraad laag gespannen staat enzovoort. Bij twijfel is het beter het risico niet te nemen en eventueel een wandelingetje over het erf te maken. Daarnaast lopen paarden met hoefijzers een groter risico op sneeuwproppen onder hun hoeven of om uit te glijden.

Meer paardenspullen en paardrijkleding voor de winter
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten