Je paard eenvoudig en veilig op de trailer laden

10. juni 2020 / Gids / 4 Minuten
Je paard eenvoudig en veilig op de trailer laden
Als je de dag van je wedstrijd begint met een groot gevecht en misschien wel gevaarlijke situaties om je paard op de trailer te laden zit je voorbereiding al vol met stress wat zorgt voor een slecht humeur. Dit heeft helaas een behoorlijk slechte invloed op goede prestaties. Daarnaast neemt het, zowel bij je paard als bij jezelf, veel plezier weg. Maar ook voor recreatiepaarden is het zeer belangrijk dat ze zonder veel moeite de trailer op lopen. Als je paard naar de kliniek moet worden gebracht kan snel en makkelijk trailerladen zelfs van levensbelang zijn. Aangezien zowel het trailerladen als het rijden met een trailer altijd risico's met zich meebrengt is het van belang deze risico's zo klein mogelijk te houden. Dit doe je door je paard goed te beschermen met de juiste producten, gebruik te maken van degelijke materialen, je trailer goed te onderhouden en geregeld na te laten kijken en een goede rijopleiding te volgen. Wij wensen je veel plezier met het lezen van deze informatie over trailerladen, veel succes met je verdere voorbereidingen en een veilige en aangename reis!

Transportbeschermers beschermen de benen van het paard

De belangrijkste bescherming voor je paard tijdens het trailerladen en het reizen zijn transportbeschermers. Transportbeschermers zijn soepele, dik gevoerde beschermers voor de benen van je paard. De transportbeschermers lopen vanaf de hoef tot de knie bij de voorbenen en tot het spronggewricht bij de achterbenen. In tegenstelling tot beenbeschermers welke zijn ontworpen voor tijdens het rijden en longeren beschermen transportbeschermers ook de kogel, het spronggewricht van de achterbenen, de knie bij de voorbenen en vallen ze over de hoef heen zodat ze ook de kroonrand beschermen. Zonder goede kwaliteit en passende beenbescherming kan het uitglijden op of aantikken van de klep, het schoppen of zichzelf aantikken in de beperkte ruimte van de trailer zeer snel leiden tot vervelende blessures en verwondingen welke eigenlijk gemakkelijk konden worden voorkomen. Transportbeschermers zijn een stuk sneller en makkelijker om te doen dan het aanleggen van bandages in combinatie met onderlappen. De gemakkelijk te sluiten klittenbandsluitingen zorgen ervoor dat je de transportbeschermers in een handomdraai om doet en mogen uit gemak nooit worden vergeten. Doe ze niet te strak vast om te voorkomen dat ze gaan knellen, maar zeker ook niet te los. Te los zittende transportbeschermer kunnen afzakken, draaien of helemaal uit gaan en voor gevaarlijke situaties zorgen. Transportbeschermers van goede kwaliteit en met een perfecte pasvorm blijven beter om het been zitten dan een simpeler model.

De meeste paarden voelen zich in het begin wat ongemakkelijk bij het dragen van de hoge transportbeschermers en zullen er de eerste stappen wat onhandig mee lopen en de benen daarbij hoog optrekken. Vooral jonge paarden zijn in het begin vaak wat onrustig bij het dragen van transportbeschermers. Oefen het daarom eerst een paar keer zonder dat je daadwerkelijk weg hoeft. Begin eerst met transportbeschermers om alleen de voorbenen, oefen het omdoen en het lopen op een slipvrije ondergrond tot het paard goed gewend is. Pas daarna doe je ook transportbeschermers om de achterbenen. Ook voor ervaren paarden is het aan te raden vóór het trailerladen het paard een paar rondjes met de transportbeschermers over een slipvrije ondergrond te laten lopen voordat je het paard op de trailer zet.

Halster en halstertouw - Trailerladen zonder paniek

Sommige paarden hebben de neiging steeds achteruit te lopen bij het trailerladen. Daarom gebruiken sommige ruiters hierbij een hoofdstel of halster met hengstenketting. Dit lijkt op het eerste gezicht verstandig, maar eigenlijk is het zeer gevaarlijk! Als het paard namelijk plotseling achteruit trekt en de klep weer af loopt, zal een hengstenketting in een oogwenk aanspannen. Dit kan ervoor zorgen dat het paard in paniek raakt. Aangezien een hengstenketting niet is ontworpen om te breken, is het niet ongewoon dat in een dergelijke situatie een paard valt of zich verstapt met ernstig letsel tot gevolg! Een hoofdstel is om dezelfde reden ongeschikt.

Je mag je paard alleen op de trailer zetten met een goed passend, gevoerd halster en een halstertouw met een paniekhaak. Een halstertouw met paniekhaak kan je namelijk los maken als je paard in paniek raakt. Dit kan ernstige verwondingen voorkomen bij paard en ruiter. Wanneer je paard de klep op is gelopen en in de trailer staat, moet de achterstang snel maar rustig door een ander persoon worden gesloten terwijl jij je paard beloond omdat het in de trailer staat. Dit kan gewoon door middel van aaien, een klopje en/ of je stem. Pas als de achterstang is gesloten kan je het paard in de trailer vastzetten. Het is makkelijk om een speciale trailerlijn te gebruiken of om een gewoon halstertouw met een paniekhaak permanent in de trailer te bevestigen. Op deze manier kan je je paard gemakkelijk met het al aanwezige en vastgemaakte touw in de trailer vastzetten en het halstertouw waarmee je je paard in de trailer hebt geleid verwijderen. Het halstertouw of de trailerlijn moet zo lang zijn dat je paard gemakkelijk bij het hooinet kan komen. Het mag daarentegen niet zo lang zijn dat je paard erin kan stappen of er met zijn hoofd in vast kan komen te zitten.

De juiste benodigdheden voor het trailerladen van je paard

Dekens en vliegenspray - voor een aangename reis

Je wilt het je paard natuurlijk zo comfortabel mogelijk maken op de trailer en zorgen voor een prettige reis. Dit houdt ook in dat je ervoor moet zorgen dat je paard het niet zo warm krijgt dat het gaat zweten, maar je moet ook voorkomen dat je paard kou vat door de tocht. Bij koud weer of als je paard erg heeft gezweet is het nodig om tijdens de reis een zweetdeken op te doen. Deze deken mag onderweg niet gaan schuiven of glijden en moet dus heel goed passen. De deken moet goed worden gesloten en de staart moet door het staartkoord worden gehaald. Het is aan te raden tijdens het transport een zweetdeken met kruissingels te gebruiken om er zeker van de zijn dat de deken goed blijft liggen. Sommige zweetdekens hebben afneembare singels, een elastische dekensingel is ook een optie. Als je paard niet bezweet is kan je bij koud weer ook een staldeken over doen op de trailer. Let er wel op dat deze niet te warm is. In de zomer kan het prettig zijn voor je paard om een vliegendeken te dragen in de trailer. Door de beperkte ruimte zal het voor je paard extra vervelend zijn lastig te worden gevallen door vliegen of andere stekende insecten. Met een vliegendeken op kan je paard ontspannen op de trailer staan. Gebruik een goede vliegenspray in combinatie met de deken om overlast tot het minimum te beperken.

Schoenen, handschoenen en een veiligheidshelm - bescherming van de ruiter

Aangezien laden niet alleen gevaarlijk is voor je paard, maar ook voor jezelf, moet je ook je eigen veiligheid niet vergeten. Het spreekt voor zich dat je nooit een paard moet begeleiden zonder het dragen van stevige schoenen of rijlaarzen. Vooral bij het trailerladen kan het gemakkelijk gebeuren dat je paard per ongeluk op je voet stapt in de beperkte ruimte. Zonder stevig schoeisel kan dit "ongelukje" van je paard snel eindigen in de röntgenkamer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Een ongeluk zit in een klein hoekje; zelfs als je paard braaf is riskeer je ernstige verwondingen aan je voeten als je sandalen of ander ongeschikt schoeisel draagt. Daarnaast is het aan te raden altijd rijhandschoenen te dragen bij het trailerladen. Als je paard onverwacht achteruit loopt zijn je handen in elk geval beschermd tegen vervelende en pijnlijke schaafwonden, blaren of brandwonden. Zelfs als je handschoenen draagt, moet je het halstertouw nooit om je hand wikkelen. Je paard heeft enorm veel kracht en zou je zo mee kunnen meetrekken, als je het touw om je hand hebt gewikkeld kan je deze niet op tijd loslaten. Het dragen van een rijhelm tijdens het laden wordt om veiligheidsredenen ook aanbevolen.

Voer, water en hooi - basisbehoeften tijdens de reis

Als je wilt dat je paard makkelijk de trailer op loopt en weinig stress ervaart tijdens het reizen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je paard het reizen als prettig en aangenaam ervaart. Het is daarom goed om je paard te belonen voor het voorwaarts lopen door aaien, met je stem en/ of wat lekkers. Als je paard in de trailer staat kan je hem een speciale traktatie geven, zoals bijvoorbeeld een emmer slobber. Het kan soms werken om je paard een paar keer alleen op de trailer te voeren, even te laten staan en daarna weer af te laden. Pas als je paard hiermee vertrouwd is kan je pas gaan rijden.
Tijdens de reis is het aan te raden dat je paard een goed gevuld hooinet tot zijn beschikking heeft. Het eten en kauwen houdt je paard bezig en rustig. Neem altijd een grote emmer mee als je met je paard op pad gaat zodat je je paard kan voeren en laten drinken onderweg. Sommige paarden hebben sterk de voorkeur voor “hun eigen” water. Neem in dat geval water mee van je eigen stal of meng het vreemde water met een scheutje appelsap om het aantrekkelijker te maken. In de zomermaanden is het ook raadzaam om elektrolyten door het voer van je paard te mengen om de door het zweten ontstane tekorten aan te vullen.

Overige tips voor het eenvoudig en veilig trailerladen:

  • Een paard welke bekend is met grondwerk en zich dus makkelijk en gewillig door de ruiter laat leiden loopt over het algemeen makkelijker de trailer op. Het is ook belangrijk dat je paard goed vast kan staan, voordat je dit van hem op de trailer verwacht.
  • Wees zelfverzekerd en duidelijk naar je paard, puur met je eigen lichaamstaal. Blijf rustig en maak er niet teveel drama van als het niet lukt. Dit zal uiteindelijk alleen maar voor meer problemen kunnen zorgen.
  • Zorg dat je op tijd weg gaat en niet van te voren al gehaast en gestrest bent.
  • Zorg voor een veilige en goede ondergrond om je paard op te laden. Let er ook op dat de klep goed schoon is en je paard voldoende grip heeft op de klep om te voorkomen dat hij uitglijdt, zich bezeert en daarmee ook zijn vertrouwen kwijt raakt.
  • Haal eventueel de voorstang uit de trailer om meer ruimte te creëren. Op deze manier hoef je ook zelf niet te bukken wat prettiger is voor jezelf en voor je paard. Doe de stang uiteraard wel weer terug voor je weg rijdt. Let wel op dat je het deurtje aan de voorkant gesloten houdt om te voorkomen dat je paard hierdoor naar buiten probeert te gaan.
  • Zorg ervoor dat je paard goed in de trailer past en dat deze niet te klein is. Ga je met een kleine pony in een grote trailer op pad? Wees er dan zeker van dat de voorstang en achterstang op de juiste hoogte zitten en je pony er niet onderdoor kan schieten.
  • Ga niet alleen aan de slag maar vraag hulp van iemand die je even helpt met het dichtdoen van de stang en dergelijke. Wil je paard niet op de trailer en zit er geen vooruitgang in na een paar keer oefenen? Luister dan niet oneindig naar goedbedoelde adviezen maar schakel op tijd professionele hulp in.
  • Rijd rustig! Op deze manier zal je paard zich sneller op zijn gemak voelen tijdens het reizen.
Meer benodigdheden voor het veilig vervoeren van je paard in de trailer
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten