bandageer correct en bescherm de benen van je paard

29. april 2021 / Product tips / 2 Minuten
bandageer correct en bescherm de benen van je paard
Bandages zijn lange, dunne stoffen lappen welke om het paardenbeen kunnen worden gewikkeld om deze te beschermen en blessures voorkomen tijdens de dagelijkse training of het vervoer. Stalbandages kunnen worden gebruikt ter voorkoming van stalbenen.

Waarom en wanneer kan ik mijn paard bandageren?

  • Bandages zijn een populaire manier om de benen van het paard tijdens een dagelijkse training te beschermen tegen wondjes en blessures ten gevolge van het strijken en aantikken of andere invloeden van buitenaf.
  • Als alternatief voor klassieke transportbeschermers kan het paard worden gebandageerd om de benen te beschermen tegen verwondingen tijdens het op- en afladen en het transport van het paard.
  • Bandages zijn handig om te gebruiken ter ondersteuning van de wondgenezing. Ze ondersteunen het been, houden het schoon van vuil en beschermen de wond tegen andere invloeden van buitenaf welke de wondgenezing kunnen vertragen.
  • Het gebruik van stalbandages kan stalbenen voorkomen.
de-dierenarts-legt-een-bandage-aan

Moet ik bandages of peesbeschermers gebruiken?

Er zijn tal val verschillende soorten beenbeschermers voor paarden verkrijgbaar. Of en welk type beenbescherming je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, het type training, de discipline waarvoor je ze wilt gebruiken en wat je paard het prettigste vindt om te dragen. Voor het springen is het aan te raden te kiezen voor peesbeschermers met een harde schaal, voor het dressuur rijden zijn zachte beenbeschermers en bandages erg populair.

Als je je paard wilt bandageren voor het rijden kan je kiezen voor elastische werkbandages. Deze mogen echter nooit zonder onderlappen of onderbandages worden gebruikt. Polo bandages van fleece zijn ook geschikt om mee te rijden en kunnen rechtstreeks op het been worden aangelegd. Voor extra bescherming en een optimale drukverdeling kan je ook onderlappen of onderbandages onder je polo bandages gebruiken. Welke bandages je ook gebruikt; controleer regelmatig of de temperatuur niet te hoog oploopt onder de bandages. Dit is vooral een groot risico wanneer je bandages gebruikt tijdens zware inspanning of bij warm weer. Oververhitting van de pezen kan voor (microscopisch kleine) beschadigingen in het peesweefsel zorgen.

Naast dat bandages de benen van je paard beschermen geven ze een prachtige look. Ze zijn verkrijgbaar in heel erg veel verschillende kleuren. Je kan je bandages daarom gemakkelijk matchen met een zadeldekje en oornetje in dezelfde kleur. Zo creëer je een schitterende matchende outfit voor je paard. Aangezien de meeste ruiters dol zijn op mooie setjes voor hun paard zijn bandages een populaire accessoire geworden.

Stalbandages kunnen heel effectief zijn om stalbenen te voorkomen. Je gebruikt ze altijd in combinatie met onderlappen om zo de druk mooi te verdelen. Een stalbandage is vaak gemaakt van bijvoorbeeld acryl en over het algemeen wat dikker en stugger dan een werkbandage. Een goed aangelegde stalbandage geeft tegendruk waardoor vochtophoping en dikke benen worden voorkomen.

Als alternatief voor klassieke transportbeschermers kan je je paard bandageren om de benen te beschermen tegen verwondingen tijdens het op- en afladen en het transport zelf. Gebruik in dit geval altijd onderlappen. Voor een optimale drukverdeling en bescherming kan je kiezen voor grote onderlappen, welke onder de bandages van je paard uit mogen komen. Het is zelfs mogelijk de onderlap aan de onderkant net over de kroonrand te laten vallen en aan de bovenzijde een fractie over de knie of het spronggewricht van je paard. Let op dat sommige paarden in het begin moeten wennen aan het dragen van bandages met grote onderlappen. Oefen dit daarom van te voren altijd een keertje. Als je paard het spannend vindt is het goed je paard eerst goed te laten wennen voordat je het ermee op de trailer of vrachtwagen zet.

rijden-met-bandages

Hoe moet ik bandages om doen bij mijn paard? Waar moet ik op letten?

Aangezien het belangrijk is dat de bandages van je paard correct worden aangelegd zijn er verschillende (veiligheids) regels van toepassing. Zorg er bij het bandageren voor dat de bandage strak zit, maar niet te strak. Dit is vooral heel erg belangrijk om de bloedsomloop van het paardenbeen niet te belemmeren. Daarnaast kan een te strakke bandage onprettig zitten en voor drukplekken of ongemak zorgen. De bandages mogen echter ook niet te los om het been van het paard zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de bandages tijdens het rijden los gaan en voor gevaarlijke situaties zorgen. Je paard kan schrikken van losgeraakte bandages of erover struikelen. Daarnaast kan er gemakkelijk vuil onder de bandages komen wat voor wondjes kan zorgen.

Afhankelijk van de lengte van de bandage en het been van je paard, begin je meestal in het midden van het pijpbeen. Houd bij het wikkelen altijd het opgerolde deel van de bandage aan de buiten-/ bovenkant, anders komen de sluitingen aan het eind verkeerd uit. Vervolgens bandageer je richting de kogel van je paard. Als je de kogel hebt bereikt, wikkel je weer naar boven. De bovenste laag van de bandage moet dus altijd van onder naar boven worden aangelegd. De bandage moeten altijd van voor naar achter worden gewikkeld. De slagen moeten elkaar voldoende overlappen om te voorkomen dat er spleten tussen de slagen ontstaan. Je laatste slag moet altijd op het hoogste punt eindigen. Voor extra veiligheid is het in sommige gevallen aan te raden de bandage vast te zetten met een extra riempje. Zorg ervoor dat de bandage mooi glad zit zonder kreukels, vouwen of plooien.

Gebruik alleen bandages als je de nodige ervaring en kennis hebt om een bandage goed aan te leggen. Wil je graag bandages gebruiken maar heb je nog geen ervaring hoe je correct moet bandageren? Zorg dan altijd dat je de eerste paar keer hulp krijgt van een ervaren persoon.

Welke bandages zijn geschikt voor mijn paard en welke maat moet ik gebruiken?

Welke bandages voor jouw paard geschikt zijn is onder andere afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken. Voor het rijden gebruik je andere bandages dan voor op stal. Stalbandages zijn ook gemaakt van ander materiaal dan werkbandages of polo bandages.

Er zijn echter een paar eisen waar ieder paar bandages aan moet voldoen. Bij het kiezen van de juiste bandages voor je paard of pony moet je erop letten dat de bandages flexibel en elastisch zijn, zodat ze zich zo goed mogelijk aan het been van je paard kunnen aanpassen. Fleece bandages zijn bijzonder populair omdat ze soepel én ademend zijn, waardoor zweet wordt afgevoerd. Een stevige brede klittenband sluiting is eveneens erg belangrijk om te voorkomen dat de bandages tijdens het dragen los gaan.

Er zijn bandages in verschillende breedtes en lengtes. Door het dunne materiaal is het ook mogelijk de bandages op de juiste lengte af te knippen zodat ze perfect passen bij jouw paard.

Ontdek meer
Hoefschoenen het praktische alternatief voor hoefijzers
Waarom zijn hoefschoenen zo belangrijk? We leggen uit hoe je geschikte hoefschoenen voor je paard kan vinden en waar je op moet letten bij de aanschaf van hoefschoenen.
25. september 25. september 2020 / Product tips / 3 Minuten
Leren rijlaarzen inlopen De beste tips & tricks!
Leren rijlaarzen en chaps zien er bijzonder elegant uit, zijn zeer duurzaam en passen zich perfect aan de vorm van de ruiter aan. Je moet ze alleen eerst inlopen. We geven je hiervoor de beste tips & tricks.
25. april 25. april 2020 / Product tips / 3 Minuten
Welke singel is geschikt voor mijn paard?
Er zijn verschillende soorten singels; dressuursingels, veelzijdigheidssingels en springsingels. Welke singel je nodig hebt hangt van je zadel. Daarnaast kan je kiezen uit tal van modellen en materialen. Horze vertelt je er meer over.
03. april 03. april 2020 / Product tips / 2 Minuten
Welke neusriem is geschikt voor mijn paard?
Neusriemen zijn er in heel veel verschillende modellen en hebben allemaal hun eigen inwerking en eigenschappen.
16. maart 16. maart 2020 / Product tips / 3 Minuten