Een paard een paardendeken om doen. Waarom en wanneer?

18. februari 2020 / Gids / 3 Minuten
Een paard een paardendeken om doen. Waarom en wanneer?

Of je nu een geschoren paard hebt, een paard met een dunne vacht, een oud of ziek paard of je paard heeft het gewoon snel koud; Het gebruik van de juiste paardendekens is belangrijk. Een deken van de goede dikte en met de juiste eigenschappen passend bij de weersomstandigheden zorgt ervoor dat je paard zich comfortabel en happy voelt. Er zijn een heleboel dingen welke invloed hebben op de keuze voor de juiste deken voor je paard. Horze legt uit waar je op moet letten.

Het geschoren paard

Sommige paarden maken een dikke vacht aan welke in het najaar en de winter tijdens het rijden behoorlijk in de weg kan zitten. De paarden krijgen het snel warm, voelen zich vaak oncomfortabel en kunnen wat traag zijn. Daarnaast duurt het enorm lang voordat ze weer droog zijn na het rijden. Het kan daarom in de winter noodzakelijk zijn om je paard te scheren . Een geschoren paard kan zichzelf alleen niet meer beschermen tegen kou, wind en regen. Een geschoren paard moet daarom dus een deken dragen om de functie van de afgeschoren wintervacht over te nemen. De vuistregel is om je paard een gevoerde deken over te doen als de temperatuur rond de 12°C ligt. Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, moet je een dikkere deken of een tweede deken opleggen. Als je geschoren paard overdag ook buiten in de regen staat is een goede waterdichte deken een must.

Dekens voor je paard

Ook niet geschoren paarden kunnen natuurlijk een deken dragen. Sommige paarden maken nauwelijks wintervacht aan. Dit kan komen door de genetische eigenschappen, maar daarnaast speelt huisvesting een grote rol. Als het paard alleen in het licht buiten staat en zodra het donker wordt op stal wordt gezet waar de lampen branden zal de natuurlijke klok minder worden getriggerd om een wintervacht aan te maken. Veel mensen denken dat het aanmaken van de wintervacht wordt aangestuurd doordat het kouder wordt. De lengte van de dagen is hier echter verantwoordelijk voor. Daarnaast hebben sommige paarden het gewoon heel erg snel koud. Ook voor zieke paarden of oude paarden kan een deken aangenaam zijn. Helemaal als ze wat mager zijn voorkomt het dragen van een warme deken dat ze teveel energie verspillen om zichzelf warm te houden. Daarnaast blijven de spieren en gewrichten warm en dus lekker soepel. Sommige oude paarden zal je er een plezier mee doen, terwijl andere liever zonder deken van hun oude dag genieten.

dekensingel-en-staartkoord

Dekens in de zomer

Paarden hebben in de zomer een dunne, gladde zomervacht. Ideaal op warme zomerdagen. Toch kan het ook in het voorjaar en de zomer behoorlijk koud en regenachtig zijn. De meeste paarden zullen hier geen problemen mee hebben, maar er zijn zeker ook paarden die het op deze dagen toch koud krijgen. Om je paard op deze dagen wel gewoon van de weidegang te kunnen laten genieten kan het in zo’n geval nodig zijn een regendeken op te doen. Dit kan ook handig zijn als je paard overdag bij slecht weer op de weide staat en je ‘s avonds nog wel gewoon wilt kunnen rijden. Een nat en modderig paard is lastig schoon te krijgen. Voor koude nachten in de zomer zijn er dunne, meestal katoenen, zomerdekens verkrijgbaar. Om je paard in de zomer te beschermen tegen vliegen, muggen, dazen en andere stekende insecten kan je vliegendeken over doen. Sommige paarden hebben last van zomereczeem en moeten daarom een speciale eczeemdeken dragen om de allergie onder controle te houden.

waterdichte-paardendeken

De waterdichte paardendeken

Om je paard buiten warm en droog te houden zijn er tal van waterdichte dekens op de markt. Je hebt waterdichte dekens zonder voering, ook wel 0 grams regendekens genoemd. Gevoerde dekens zijn er met een 50, 100 tot wel 400 grams voering. Een waterdichte deken is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Je paard kan er natuurlijk ook lekker mee rennen, bokken, rollen en spelen met andere paarden. Niet alle paardendekens zijn bestand voor paarden die erg actief spelen en daarbij behoorlijk in elkaars deken bijten en trekken. Kies er eentje van bijvoorbeeld ballistic nylon, deze zijn een stuk sterker dan bijvoorbeeld eentje van 600 Denier polyester.

staldeken

Staldekens

Voor paarden welke op stal staan kan een staldeken worden gebruikt. Ook staldekens zijn er in verschillende diktes. Het is belangrijk dat de deken geschikt is voor de temperatuur op stal (dus niet buiten!), je paard mag niet te warm worden onder deken maar te koud is natuurlijk ook niet de bedoeling. Toch is het bij twijfel aan te raden eerder voor een dunnere deken te kiezen dan je paard een te dikke deken over te doen. Als ‘s nachts de temperaturen flink dalen kan het nodig zijn je paard in de nacht een dikkere of extra deken over te doen en deze overdag, als het zonnetje doorbreekt en de temperatuur weer stijgt, af te doen. Staat je paard ‘s nachts op stal en overdag op de weide of paddock? Dan kan het handig zijn je paard alleen buiten een regendeken over de staldeken heen te doen. Het is wel belangrijk dat je in dit geval kiest voor een soepele en lichte staldeken om het comfort voor je paard te behouden. Daarnaast mag de staldeken nergens onder de regendeken uit komen om te voorkomen dat de staldeken nat wordt en regen en vocht opzuigt.

paardendeken-opmeten

Dekens met halve hals

Dekens zijn er in verschillende modellen. De meeste dekens hebben een standaard hals, je kan echter ook kiezen voor een high neck deken. Een deken met halve hals kan voor sommige paarden de perfecte oplossing zijn als een standaard model te krap zit over de schoft. Een high neck deken kan drukpunten en schuurplekken op de schoft voorkomen. Maar vooral voor outdoor dekens is een model met een halve hals het overwegen waard. De hoog opgesneden hals voorkomt namelijk dat de deken inregent en er dus regenwater in de hals van de deken loopt.

paarden-borstels

Dekens met een vaste hals of afneembaar halsstuk

Dekens met hals zijn ideaal voor paarden welke worden geschoren of het erg snel koud hebben. Ze zijn verkrijgbaar met een vast halsdeel of een afneembaar halsstuk. Bij een deken met een vaste hals bestaat de hele deken uit één stuk en loopt van achter de oren, over de hals en het lijf van je paard. Een paardendeken met afneembare hals is een standaard model deken waar je een los halsstuk aan kan bevestigen. Je kan in dit geval dus per dag kijken of het weer het toelaat je paard zonder halsstuk aan de deken buiten te zetten of dat een halsstuk wel nodig is.

huidproblemen-bij-paarden

De deken van je paard vast maken

Het type deken dat je kiest is erg belangrijk. Welke deken wanneer geschikt is hangt af van een heleboel verschillende dingen. Het is echter voor iedere deken en bij elk paard belangrijk dat de deken goed past en een goede pasvorm heeft. De deken mag niet schuiven, glijden, schuren of open gaan. Je kan kiezen uit heel veel verschillende voorsluitingen, welke voorsluiting het beste is verschilt per paard. Kruissingels zorgen ervoor dat de deken goed stabiel blijft liggen, netjes om de buik heen sluit en niet opwaait. Een bilkoord voorkomt eveneens het opwaaien van de deken. De meeste outdoor dekens hebben bilriemen, de sluiten om de achterbenen van je paard en zorgen voor een goede ligging van de deken, vooral als je paard gaat rollen. Stel ze wel goed af om te voorkomen dat ze je paard belemmeren. Sluit eerst eentje, haal de andere bilriem hier doorheen voordat je deze vastmaakt. Zo zijn ze in elkaar gehaakt en komen ze niet tegen de benen van je paard aan.

Het bepalen van de juiste dekenmaat

Een paardendeken heeft een bovenlengte en een onderlengte. Sommige merken vermelden ook de inch maat in hun dekens. In Nederland worden de maten van de dekens vaak aangegeven in onderlengte, maar controleer dit wel altijd als je tot aanschaf over wilt gaan. De dekenmaten zijn gebaseerd op de lichaamsmaten van je paard. Om de onderlengte van je paard op te meten meet je vanaf het midden van de borst, langs de zijkant van het lichaam van je paard, tot op het midden van de bil (let op; enkelvoud, je meet dus niet zo ver door tot tussen de billen). De bovenlengte wordt gemeten vanaf de schoft tot de staartaanzet maar is lastiger te bepalen, het is dus beter de onderlengte op te meten. De halslijn van de deken moet ruim over de schouders en schoft lopen. Als de deken naar achteren zakt en achter de schoft wegglijdt, dan is hij te groot voor je paard. Let dus op dat bij het passen van een nieuwe deken de voorkant aangesloten om de borst van je paard zit en niet een stuk daarvoor hangt. Sommige paarden hebben andere verhoudingen dan het gemiddelde paard. Ondanks dat de meeste paardendekens ruim verstelbaar zijn kan het een uitdaging zijn voor deze paarden een geschikte deken te vinden. Vooral bijvoorbeeld Friezen, Tinkers en Fjorden zijn vaak breder en korter. Hensgens kunnen een flinke hals hebben waardoor de deken op de borst te krap wordt. Voor deze paarden zijn er speciale dekens, meestal aangeduid met Big Neck of XL. Ook pony's en shetlanders hebben een andere lichaamsverhouding. Bij deze maten zie je vaak minder verschil tussen de bovenlengte en onderlengte van de deken.

Een schoon paard en een schone deken

Het is belangrijk dat je paard schoon is onder de deken. Doe je paard nooit een deken over als hij nog vuil is. Vuilresten onder de deken kunnen oncomfortabel zijn voor je paard. Ze kunnen jeuk veroorzaken en ervoor zorgen dat je paard gaat schuren en/ of rollen. De deken zelf moet ook schoon zijn en in goede staat worden opgeborgen als je paard hem niet draagt. De meeste paardendekens kunnen worden gewassen, maar meestal zijn ze te groot voor je eigen wasmachine. En als je niet een aparte wasmachine hebt voor je paardenspullen moet je je misschien ook afvragen of je de deken van je paard wel in je eigen wasmachine wilt hebben. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het professioneel wassen van paardendekens. Het laten wassen van je deken voordat je deze opbergt in het voorjaar kan ervoor zorgen dat deze langer mee gaat. Let wel op dat de vulling van je deken platter wordt van het wassen waardoor de isolerende functie achteruit gaat. Een deken welke geregeld is gewassen wordt dus dunner en minder warm. Daarnaast moeten waterdichte dekens worden gewassen met speciaal wasmiddel. Soms is het nodig ze te laten impregneren. Dit is per merk en type deken verschillend, lees dus altijd het etiket goed.

Huidproblemen bij geschoren paarden

Veel geschoren paarden hebben vaak last van een droge huid. Daarom is het belangrijk om vochtinbrengende verzorgingsproducten van hoge kwaliteit te gebruiken. Gebruik geen producten die de natuurlijke vetten van de huid verwijderen of aantasten. Cowboy Magic Rosewater Shampoo bevat ingrediënten zoals panthenol wat de huid en het haar van je paard hydrateert. Cowboy Magic Rosewater Conditioner kan worden gebruikt om het hele lichaam van je paard te wassen. Masseer het goed in de vacht, zelfs bij geschoren paarden, hierdoor wordt wordt de huid en vacht intensief gereinigd en gevoed. De vacht goed gehydrateerd houden voorkomt ook dat je paard statisch wordt.

Het voordeel van scheren

Het grootste voordeel van scheren is natuurlijk dat je paard zijn warmte goed kwijt kan en snel opdroogt na het rijden. Bijkomend voordeel is dat je een geschoren paard regelmatig kan wassen, waarna hij zeer snel droogt. Gebruik hiervoor handwarm water en was je paard alleen als de omstandigheden het toelaten. Een warme tochtvrije plek om te wassen en je paard te laten drogen is een vereiste. Was je paard ook niet bij strenge vorst. Verwijder na het wassen zoveel mogelijk het achtergebleven water met een zweetmes. Droog je paard dan af met een handdoek. Bij lekker warm weer kan je je paard in de zon laten drogen, bij kouder weer laat je je paard met een zweetdeken goede vocht afvoerende eigenschappen opdrogen. Je paard laten drogen onder het solarium is natuurlijk ook perfect.

Goed en veilig een deken over doen

Er is een goede en een slechte manier om een paard een deken over te doen. Iedereen die ooit de gevolgen van de verkeerde manier heeft ondervonden, zal dit beamen. Als vuistregel kan je aanhouden dat een deken altijd van voren naar achteren wordt opgedaan en van achteren naar voren wordt afgedaan. Zorg daarnaast altijd dat je paard in een afgesloten stal of vast staat bij het over of af doen van de deken.

paardendeken-over-doen
  1. Om de deken op je paard te leggen, vouw je hem in drieën. Leg dan de deken in het midden van de rug van je paard. Vouw de deken open naar voren en bedek uiteindelijk de rug van je paard.

  2. Sluit eerst de gespen op de borst van je paard gevolgd door de kruissingels en vervolgens de bilriemen.

  3. De bilriemen moeten los genoeg zijn om de bewegingen van je paard niet te beperken, maar strak genoeg zodat je paard er niet verstrikt in kan raken wanneer het gaat liggen.

  4. Kruis eventueel de bilkoorden zodat ze niet tegen de benen aan zitten. Doe eerst een bilriem dicht, haal vervolgens de andere er doorheen voordat je hem vastmaakt.

  5. Als je de deken weer af wilt doen begin je bij de bilriemen. Vervolgens maak je de kruissingels los en op het eind de borstsluitingen.

  6. Vouw het voorste deel van de deken naar achteren en laat de deken dan over de achterhand van je paard eraf glijden.

Tips en tricks:

  • Zorg ervoor dat je een geschikte en schone deken klaar hebt liggen voordat je gaat scheren.
  • Zorg ervoor dat je altijd een reserve deken op voorraad hebt. Als je paard dan zijn deken kapot maakt kan je meteen een vervangende deken opdoen. Een paard welke gewend is met een deken te staan kan je niet opeens een dag zonder deken zetten bij koud en nat weer.
  • Controleer geregeld of je paard niet te warm of zelfs zweterig wordt onder de deken. Er zijn eventueel speciale sensoren verkrijgbaar om de temperatuur onder de deken te meten.
Meer dekens voor je paard
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten