Rotstraal effectief behandelen bij paarden

23. oktober 2020 / Gids / 3 Minuten
Rotstraal effectief behandelen bij paarden

Wat is rotstraal bij paarden?

Bij een paard met rotstraal (ook wel hoefrot genoemd) is de straal en het hoorn van de hoef aangetast door een bacterie (Fusobacterium necrophorum). De straal heeft een schokdempende functie en is erg belangrijk voor een goed functionerend hoefmechanisme. Rotstraal kan dus ernstige gevolgen hebben als de ontsteking niet wordt behandeld.

Waar is de oorzaak van rotstraal?

Een paard is bijzonder vatbaar voor rotstraal als de ondergrond waarop het staat het grootste deel van de tijd nat en vochtig is. Dit is vaak het geval in de herfst en de winter wanneer de wei en paddock nat en modderig is.

Een vieze bodembedekking in de stal is ook een grote boosdoener bij het veroorzaken van rotstraal. De vochtige en ammoniakrijke ondergrond heeft een slechte invloed op de hoeven van je paard. Rotstraal begint meestal in de middelste straalgroeve, omdat deze het nauwste is. Het is de ideale broedplaats voor rottende bacteriën en ziektekiemen. De mest en urine tast het hoorn aan, de straal raakt ontstoken en er ontstaat een vieze stinkende brij.

ammoniakhoudende ondergrond

Beweging is belangrijk

Daarnaast kan rotstraal worden veroorzaakt door onvoldoende beweging. De hoef van het paard produceert alleen hoorn van goede kwaliteit als deze geregeld wordt opgetild. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding van het weefsel dat verantwoordelijk is voor de hoorngroei. Daarnaast heeft het bewegen een reinigend effect van de straalgroeven, de straalgroeven worden bij het neerzetten van de hoef ondiep waardoor het vuil er als het ware uit wordt gedrukt. Het goed schoon houden en regelmatig uitkrabben van de hoeven is erg belangrijk. Een slechte hoornkwaliteit, welke bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door een zinktekort, kan een hoef ook kwetsbaar maken voor rotstraal.

Hoe herken ik rotstraal bij een paard, wat zijn de symptomen van rotstraal?

Bij het optillen van de hoef om deze uit te krabben ruik je een zeer onaangename en rotte geur. De straal van de hoef van het paard is zeer zacht en de straalgroeven zijn dieper dan normaal. De holten welke zijn gevormd door het rotten in de straalgroeven zijn gevuld met een meestal zwarte afscheiding welke verantwoordelijk is voor de geur.

straalgroeve

Hoe verloopt de ziekte?

In het begin wordt meestal de middelste straalgroeve aangetast. Het hoorn van de straal wordt zacht een er ontstaat een de donkere, vieze afscheiding welke verantwoordelijk is voor de rotte geur. De ontsteking breidt zich vervolgens ook uit naar de zijdelingse straalgroeven. Als de ziekte niet op tijd wordt herkend en behandeld kan in ernstige gevallen de rotstraal zich uitbreiden naar de witte lijn, de hoefzool en andere delen van de hoef. Het paard krijgt daardoor pijn, wordt kreupel en zal gaan compenseren door meer op de voorkant van de hoef te gaan staan en landen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de hoefgroei van het paard, zorgt voor afwijkende slijtage van de hoeven en een verstoorde hoefbalans. Daarnaast is het compenseren en afwijkend belasten van de hoeven nadelig voor de benen en de rest van het lichaam van het paard.

Hoefkanker, ook wel straalkanker genoemd

In zeldzame gevallen kan rotstraal zich ontwikkelen tot straalkanker. In het begin kunnen rotstraal en straalkanker erg op elkaar lijken. Je herkent hoefkanker aan wit/lichtbruin of grijze woekering dat nat en sponzig aanvoelt. De structuur van hoefkanker lijkt een beetje op bloemkool. Hoefkanker is een zeldzame hoornaantasting en veel ernstiger dan rotstraal. Hoefkanker moet in de meeste gevallen worden geopereerd. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd een hoefsmid of dierenarts.

Wat te doen om rotstraal bij paarden te voorkomen?

Om een paard met rotstraal succesvol te behandelen en rotstraal te voorkomen moet eerst de huisvesting van het paard worden gecontroleerd en zo nodig aangepast. De basisvoorwaarde is dat het paard op droge en schone ondergrond moet staan. Dit houdt in dat:

  • De stal regelmatig wordt uitgemest en schoon gemaakt. Mest en urine moeten worden verwijderd en het paard moet op een schone en droge laag bodembedekking staan.
  • Modderige weides en paddocks moeten worden vermeden. Het is aan te raden de paddock en natte stukken in de weide te voorzien van paddockmatten om te voorkomen dat de grond te nat wordt.
  • De weides en paddock moeten geregeld worden uitgemest.
paardenmest

Minstens zo belangrijk is een consequente en vooral grondige hoefverzorging:

  • De hoeven van het paard moeten dagelijks worden uitgekrabd. Meerdere malen per dag , indien mogelijk, is voor paarden welke gevoelig zijn voor rotstraal nog beter. Met een hoevenkrabber krab je het vuil uit de straalgroeven, met een borsteltje borstel je gemakkelijk overig vuil weg.
  • Laat de hoefsmid iedere zes tot acht weken de hoeven bekappen en het losse en afwijkende hoorn verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de straalgroeven weer mooi open liggen.
  • Geef het paard voldoende beweging op droge ondergrond. Het is niet aan te raden het paard urenlang op een natte modderige bodem te laten lopen.

Hoe moet rotstraal worden behandeld?

Om de hoef met succes te kunnen behandelen en om ervoor te zorgen dat de verzorgingsproducten goed hun werk kunnen doen moet de hoefsmid al het verrotte hoorn zo veel mogelijk weghalen. De hoef en het resterende hoorn moet netjes worden bekapt zodat de straalgroeven goed open liggen en de stand van de hoef correct is zodat het een optimaal hoefmechanisme heeft.

Welk middel helpt tegen rotstraal?

Nadat de hoef is bekapt en de rotte delen zo veel mogelijk zijn weg gesneden en gereinigd kan de verdere behandeling beginnen. Drenk direct na het bekappen watten of verbandgaas in een desinfecterende oplossing of een verzorgingsmiddel en druk deze met behulp van een schone hoefkrabber in de straal van de hoef. De druk die door het gaas op het hoorn wordt uitgeoefend, heeft een positief neveneffect: het bevordert de groei van hoorn. Droog daarna de hoef heel goed af en behandel deze met een speciale spray. In ernstige gevallen kan een hoefbad een goed effect hebben bij de behandeling van rotstraal.

Als ondersteuning kan biotine worden gegeven, wat een positief effect heeft op de hoornkwaliteit van de hoeven.

Hoe lang duurt de behandeling van rotstraal?

De duur van de behandeling is per individu verschillend en hangt onder andere af van het stadium waarin de rotstraal zit wanneer de behandeling wordt ingezet en de groei van het hoorn. Continuïteit van de behandeling is belangrijk voor een goed herstel.

Hoe kan rotstraal worden voorkomen?

Om rotstraal in de eerste plaats te voorkomen en ervoor te zorgen dat de hoef van het paard zich gezond kan ontwikkelen, moet worden gezorgd voor een droge ondergrond waarop het paard het grootste deel van de dag doorbrengt. Naast het paard elke 6-8 weken door een hoefsmid te laten bekappen moeten de hoeven dagelijks worden uitgekrabd en schoon gemaakt van mest, vuil en stenen.

Natuurlijk kunnen de zool en de straal van het paard preventief worden verzorgd met verschillende verzorgingsmiddelen.

Meer producten voor de behandeling van rotstraal
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten