Tips voor het rijden in de hitte tijdens de zomer

11. mei 2020 / Gids / 2 Minuten
Tips voor het rijden in de hitte tijdens de zomer
Als het eindelijk zomer is zijn bijna alle ruiters blij. Paarden verkiezen meestal echter koude temperaturen boven warmte. Als ze zelf de mogelijkheid hebben om te kiezen in de zon of op stal te gaan staan zullen de meeste paarden bij temperaturen vanaf 25 graden Celsius hun dagen in de koele stal doorbrengen. Pas als het in de avond afkoelt zullen ze terug de wei op lopen. We geven je een paar tips & tricks om het rijden in de hitte comfortabeler maken voor jezelf en je paard. Let wel op dat je op dagen met extreme hitte naar de signalen van je paard luistert en vraag vooral niet teveel.

 

Weidemanagement in de zomer

Aangezien paarden bij zeer warm weer op het heetst van de dag niet vrijwillig naar buiten gaan, moet je je paard 's middags niet in de brandende zon laten grazen. Zet je paard in de koele stal en zet hem ‘s avonds en ‘s nachts op de wei. Als je paard wel de hele dag in de wei staat zorg dan voor voldoende schaduw en vers drinkwater voor alle paarden, ook voor de laagst geplaatste paarden van de kudde. Het is helemaal ideaal als je paard in de zomer 24/7 zelf kan kiezen of het in de weide, de schaduw of in een koele inloopstal wil staan. Daarnaast moeten paarden altijd vrije toegang hebben tot een zoutblok om een tekort aan zouten als gevolg van het zweten te voorkomen. Paarden welke in de zomer worden getraind moeten ook elektrolyten worden bijgevoerd om niet alleen de zouten, maar ook belangrijke elektrolyten en mineralen aan te vullen.

Paardrijden en trainen in de zomer

Vooral wanneer de temperaturen heel erg schommelen en het voor het eerst in het jaar echt warm is, worstelen veel paarden met hun bloedcirculatie. In dat geval is het verstandig je paard op deze dag niet intensief te trainen. Om je paard toch gezond en fit te houden kan je wat lichte beweging geven of bijvoorbeeld een rustige buitenrit maken. Maar de eerste warme zomerdag van het jaar is natuurlijk helemaal een perfecte gelegenheid om de staart en manen van je paard te wassen en vervolgens samen een lange wandeling te maken. Het is wel verstandig je paard een vliegendeken over te doen in combinatie met het gebruik van een goede vliegenspray, aangezien muggen en paardenvliegen bijzonder agressief zijn op warme dagen.

Bij het paardrijden in de zomer is het belangrijk te weten dat paarden veel warmte produceren, maar deze warmte moeilijk aan de omgeving kwijt kunnen. Paarden worden dus veel sneller warm dan mensen, hun temperatuur loopt hoger op en ze koelen minder goed af. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van een paard ook bij normale inspanning flink kan oplopen. In combinatie met een hoge buitentemperatuur vanaf 25 graden en de luchtvochtigheid kan een paard makkelijker oververhit raken dan een mens. Hittestress uit zich in verschillende symptomen zoals diarree, een sloom en slap paard, verhoogde hartslag, slechte eetlust en weinig interesse in zijn omgeving. Hittestress kan ook spierbevangenheid, koliek en nierfalen veroorzaken. Neem het dus altijd serieus! Als je paard in goede conditie en fit is kan je in principe gewoon gaan rijden. Overbelast je paard alleen niet bij warm weer, rijd minder intensief, stap vaker tussendoor en rijd korter. Let goed op zijn signalen en neem geen risico’s. Ga vroeg je bed uit en rijd je paard als het nog lekker koel is buiten. Zo kan je toch je paard beweging geven en in conditie houden zonder dat het hoeft te trainen in de hitte. Na het lichte werk is het erg goed je paard rustig aan de hand uit te stappen in de schaduw.

Een koele douche na het rijden

De meeste paarden vinden het heerlijk om na het rijden in de zomer te worden gedoucht. Sommige paarden vinden stromend water lekker, andere paarden prefereren om te worden afgesponsd. Let erop dat je je paard nooit met ijskoud water afspoelt als het erg warm is, dit is een te groot verschil met de lichaamstemperatuur. Stap je paard eerst rustig uit na het rijden. Begin langzaam met water op de benen totdat het paard gewend is aan de temperatuur en besproei dan pas langzaam de hals, borst en rug. Gebruik een zweetmes om het water van de vacht te verwijderen en laat je paard een paar minuten in de schaduw drogen. Indien nodig kan je een vliegendeken opleggen om je paard te beschermen tegen vervelende insecten.

Hou je hoofd koel

Op warme dagen moet je ook extra goed voor jezelf zorgen. Het is belangrijk altijd voldoende te drinken en zo nodig zonnebrandcrème gebruiken. Een paardrijcap met goede ventilatie is ook een zegen in de zomer. Lichte paardrijhandschoenen en een dunne rijbroeken voor de zomer evenals functionele paardrijshirts helpen ook voor een goede afvoer van overtollige warmte en zorgen ervoor dat vocht zo optimaal mogelijk wordt afgevoerd.

In het kort onze zomertips voor veilig paardrijden in de zomer:

  • Zorg dat je paard altijd de beschikking heeft over voldoende vers drinkwater en controleer dit regelmatig. Drinkt je paard slecht? Voeg dan wat appelsap toe aan het drinkwater.
  • Ga vroeg je bed uit en rijd je paard in de ochtend als het nog koel is.
  • Rijd zo mogelijk in de schaduw
  • Pas je training aan; rijd minder lang, minder intensief en stap geregeld tussendoor.
  • Stap je paard aan de hand uit in de schaduw.
  • Spoel je paard af na het rijden, afsponzen kan ook.
  • Voeg elektrolyten toe aan het voer.
  • Zorg dat je paard altijd de beschikking heeft over een zoutblok.
  • Zet je paard niet lang op de trailer of vrachtwagen met de hitte, helemaal een stilstaande trailer of vrachtwagen wordt in korte tijd extreem heet.
  • Smeer de gevoelige roze huid van je paard in met zonnebrandcrème.
  • Een ventilator kan een goede manier zijn om de stal te koelen in de zomer.
  • Scheer paarden met een dikke zomervacht kaal, helemaal oudere paarden of paarden met PPID kunnen hier baat bij hebben.
  • Drink zelf voldoende en draag luchtige paardrijkleding welke speciaal is ontworpen voor de zomer.
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten