Waarom hebben paarden beenbescherming nodig?

18. februari 2020 / Gids / 3 Minuten
Waarom hebben paarden beenbescherming nodig?
De benen zijn vaak het zwakste punt van je paard. Verwondingen aan het paardenbeen of lichte blessures kunnen vaak onschuldig lijken en toch grote schade aanrichten en ervoor zorgen dat je paard voor een langere niet of nauwelijks kan worden gereden, blijvend kreupel zal zijn of zelfs moet worden ingeslapen. Ondanks dat er ook nadelen kleven aan beenbeschermers is voorkomen beter dan genezen. Het is daarom belangrijk te denken aan het welzijn van je paard en zijn benen bij inspanning te beschermen met goede kwaliteit beenbeschermers.

Wat moet ik weten voordat ik beenbeschermers ga gebruiken:

beenbescherming-waar-rekning-mee-houden
  • Zijn de benen van je paard kwetsbaar? Hoe zijn de spieren, gewrichten en pezen van je paard, sterk of zwak en kwetsbaar?
  • Wat is het effect van belasting op de benen van je paard?
  • Hoe vatbaar is je paard voor oppervlakkige verwondingen, zoals schaafwonden?
  • Heeft je paard vaak dikke benen nadat hij op stal heeft gestaan (stalbenen) en hoe snel trekt dit weg?
  • Heeft je paard snel last van gallen? Hoe vaak en hoe lang? En hoe snel trekken deze weg?
  • Wat voor discipline beoefen je met je paard?
  • Welke delen van het been van je paard hebben speciale bescherming nodig?
  • Heeft je paard anatomische gebreken waardoor hij bijvoorbeeld erg strijkt of zichzelf makkelijk aantikt?
  • Hoe ruim beweegt je paard en stapt hij wel eens met zijn achter hoeven op de voorvoeten?
  • Draagt je paard hoefijzers?
  • Is je paard sterk en stabiel in zijn bewegingen of eerder slap en/ of onhandig?
  • Hoe is het temperament van je paard? Is hij braaf of wil hij nog wel eens bokken en rare fratsen uithalen?
  • Verwondt je paard zich vaak in de stal of wei bij het spelen met andere paarden?
  • Hoe gedraagt je paard zich tijdens het vervoer in de trailer?
  • Hoe vaak en welke afstanden leg je af met je paard in de trailer?

Lees deze punten goed door en overweeg of je beenbeschermers nodig hebt voor je paard, welke beenbeschermers je dan nodig hebt en wat de beste manier is om de benen van jouw paard te beschermen.

Peesbeschermers voor paarden

Peesbeschermers zijn de meest populaire beenbeschermers voor het paard. Ze zijn handig in gebruik en gemakkelijk te onderhouden. Peesbeschermers voor paarden hebben een harde schaal van kunststof en geven daardoor zowel aan de binnen, achter en buitenkant van het been bescherming. Daarnaast zorgen peesbeschermers voor enige ondersteuning van het paardenbeen. Je gebruikt peesbeschermers in principe alleen om de voorbenen. Ze sluiten door middel van klittenband of knopjes. Peesbeschermers zijn gevoerd met bont, neopreen, gel of andere technische materialen. Met name voor de springsport, waar aanzienlijke belasting en kracht bij komt kijken, zijn er innovatieve producten welke de benen van je paard nog beter beschermen omdat ze meer bedekken dan de gebruikelijke peesbeschermers of de klappen nog beter opvangen. Deze beenbescherming kan ook ideaal zijn voor jonge paarden welke soms nog wat slap, ongecoördineerd of fris kunnen zijn.

Strijklappen en kogelbeschermers

Om de achterbenen van je paard te beschermen zijn er onder andere strijklappen en kogelbeschermers. Strijklappen zijn gemaakt van zacht materiaal met aan de binnenzijde een hard gedeelte. Ze beschermen tegen strijken en aantikken. Kogelbeschermers zijn gemaakt uit een harde schaal en beschermen aan de binnen, achter en buitenzijde het achterbeen. Kogelbeschermers zijn gevoerd bont, neopreen, gel of andere technische materialen. Als je deel wilt nemen aan een springwedstrijd controleer dan welk model is toegestaan voor de leeftijd van je paard en in de discipline waarin je start.

Dressuurbeschermers

Dressuurruiters gebruiken sneller dressuurbeschermers zoals pijpkousen of 3 in 1 beschermers. Ze zijn gemaakt van zacht en soepel materiaal. Pijpkousen zijn verkrijgbaar met een harde of zachte lepel aan de binnenzijde van het been. Sommige pijpkousen zijn afgewerkt met bont voor een optimaal comfort van je paard. De 3 in 1 beschermers kunnen in meer of mindere mate onder de kogel door worden gesloten. Dankzij de verschillende klittenband sluitingen zijn ze goed af te stellen voor een optimale pasvorm, ondersteuning en bescherming. Ze lijken een beetje op bandages alleen zijn 3 in 1 beschermers minder warm en zijn sneller en makkelijker om te doen dan bandages.

Bandages

Bandages zijn lange lappen welke je om het been van je paard kan wikkelen. Het aanleggen van bandages bij je paard neemt wat meer tijd in beslag. Je kan echter een groot deel van de benen van het paard beschermen met bandages. Het is mogelijk de kogel mee te bandageren voor een optimale bescherming. Bandages geven ondersteuning en bescherming aan het been. Ze worden voornamelijk gebruikt bij het dressuur rijden en geven een chique uitstraling. Soms worden bandages met onderlappen ook voor het transport gebruikt. Stalbandages kunnen worden gebruikt voor het voorkomen van stalbenen. Bandages zijn gemaakt van een elastische stof, acryl of fleece en meestal 2 tot 3 meter lang. Een elastische werkbandage moet altijd worden gebruikt in combinatie met een onderlap! Het gebruik van een onderlap zorgt voor een betere drukverdeling en optimale bescherming, echter geven ze wel een extra laag warmte aan deze toch al vrij warme beenbeschermers. Onderlappen zijn er van verschillende materialen. De bandages mogen de beweging van je paard niet belemmeren en moeten goed aansluiten zonder de bloedsomloop te verstoren. Het op de juiste manier aanleggen van een bandage moet aan verschillende veiligheidseisen voldoen en vergt enige oefening en ervaring. Gebruik ze dus alleen als je goed weet hoe dit moet! Bandages kunnen ook gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen.

Springschoenen

Sommige paarden hebben zulke ruime bewegingen dat ze met hun achter voeten op de achterkant van hun voor voeten stappen. Hiermee kunnen ze de hoefballen behoorlijk beschadigen. Ook bij paarden die nog weinig evenwicht hebben, zoals bijvoorbeeld jonge paarden, kan dit nog wel eens voorkomen. Hiervoor zijn springschoenen een goede oplossing. Daarnaast kan je springschoenen gebruiken om te voorkomen dat je paard zijn eigen hoefijzers eraf loopt. In dat geval worden ze meestal gebruikt in de weide of paddock. Springruiters gebruiken springschoenen voornamelijk bij het springen voor het geval het paard de balken raakt en daarbij de kroonrand beschadigd. Springschoenen zijn gemaakt van rubber, kunstleer, neopreen of andere technische materialen. Sommige springschoenen hebben een bontrand aan de bovenkant om het been te beschermen tegen wrijving en schuurplekken.

Stalbeschermers

Stalbeschermers hebben een dikke voering en komen meestal van de hoef tot de knie of het spronggewricht om maximale bescherming te bieden. Stalbeschermers moeten comfortabel zitten voor je paard en mogen niet schuren. Stalbeschermers kunnen worden gebruikt wanneer het paard tegen de stalwand trapt of schuurt. Je kan ze ook gebruiken wanneer paarden met hun buurpaard op de paddock stoeien of onenigheid hebben. In dat geval beschermen ze de benen van je paard tegen bijvoorbeeld het aantikken van de omheining.

Transportbeschermers

Om het transport van je paard zo veilig mogelijk te maken is het aan te raden de benen van je paard tijdens het reizen te beschermen met transportbeschermers. Transportbeschermers zijn dik gevoerd en geven een goede bescherming, zowel tijdens het reizen als met het op- en afladen. Hoge modellen beschermen het paardenbeen vanaf de hoef tot over de voorknie of het spronggewricht. Ze sluiten met breed klittenband zodat ze goed blijven zitten. Transportbeschermers moeten altijd goed passen; als ze te groot zijn kunnen ze afzakken wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Te kleine transportbeschermers kunnen knellen, drukplekken veroorzaken en de bloedsomloop belemmeren. Daarnaast moeten transportbeschermers comfortabel zitten. Een goed passende transportbeschermer is geen negatieve invloed op de bloedcirculatie en kan daarom ook bij langere reizen worden gedragen. Let op dat sommige paarden in het begin moeten wennen aan het dragen van transportbeschermers. Oefen dit daarom van te voren altijd een keertje. Als je paard het spannend vindt is het goed je paard eerst goed te laten wennen aan het dragen van transportbeschermers voordat je het ermee op de trailer of vrachtwagen zet.

Tips en tricks

  • Welke beenbeschermer je ook gebruikt, ze moeten altijd goed passen, een goede pasvorm hebben en comfortabel zitten voor je paard.
  • Borstel de benen van je paard goed af voordat je beenbeschermers om doet. Ook je beenbescherming moet schoon zijn om schuurplekken en wondjes te voorkomen.
  • Het ene type beenbescherming is warmer dan de andere. Houd hier altijd rekening mee, helemaal als je bij warm weer gaat rijden. Oververhitting van de pezen kan voor (microscopisch kleine) beschadigingen in het peesweefsel zorgen. Om te voorkomen dat de benen van je paard te warm worden onder de beschermer hebben sommige modellen extra ventilerende eigenschappen om het been zo koel mogelijk te houden.
  • Heeft je paard dikke maar korte benen, soms is beenbescherming voor Quarter Horses de juiste maat.
  • Paarden met hoefijzers kunnen heel wat meer schade aanrichten aan zichzelf of andere paarden.
  • Beenbeschermers zijn tijdens het rijden van een dressuurproef verboden. Bij springwedstrijden of de cross mogen ze wel worden gebruikt. Er zijn echter strenge regels voor, zo spelen de klasse waarin je start en de leeftijd van je paard een rol. Controleer de regels dus altijd goed.
Meer beenbescherming voor je paard

 

Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten