Wedstrijdkleding de perfecte styling voor wedstrijden

17. december 2019 / Gids / 3 Minuten
Wedstrijdkleding de perfecte styling voor wedstrijden

Op een wedstrijd moet alles kloppen en wil je een perfecte indruk achter laten bij de jury en de toeschouwers. Naast een goede presentatie in de wedstrijdring hoort daar natuurlijk ook een onberispelijke wedstrijd outfit bij. Je wedstrijdkleding moet schoon, netjes en smaakvol zijn en goed passen. Daarnaast moet je paard er netjes verzorgd bijlopen en zo optimaal mogelijk worden voorgesteld. Zo kunnen jullie je van jullie beste kant laten zien en laat je niets aan het toeval over. Daarnaast moet je wedstrijdkleding en het harnachement van je paard niet alleen mooi zijn, het moet ook lekker zitten. Of je nu deelneemt aan een dressuur wedstrijd, cross of springwedstrijd, als jullie je prettig voelen in jullie outfit zullen jullie beter presteren. Uiterlijk is natuurlijk niet alles, maar het kan je wel helpen een goede eerste indruk te maken en jezelf goed te voelen.

De uitrusting van je paard

Zorg ervoor dat je zadel en hoofdstel schoon zijn en netjes gepoetst. Behandel het zitvlak van je zadel alleen niet de dag van te voren om vieze vlekken in je witte wedstrijdbroek zoveel mogelijk te voorkomen. Controleer ruim van tevoren welk harnachement is toegestaan voor de discipline en de klasse waarin je start. Dit kan je vinden in het wedstrijdrijgelement van de KNHS. Zo is bijvoorbeeld een glijdende martingaal meestal altijd toegestaan op springwedstrijden, terwijl hulpteugels bij dressuurwedstrijden zijn verboden. Daarnaast zijn er regels welke hoofdstellen en bitten je per discipline en klasse mag gebruiken. Hoewel je zelf de kleur van je zadeldekje mag kiezen wordt een wit dekje, vooral bij dressuurwedstrijden, vaak wel gewaardeerd. Bij een schimmel staat een wit dekje soms niet mooi, je kan dan bijvoorbeeld voor een stijlvol zwart of donkerblauw dekje kiezen. Bij het springen is een wit zadeldekje minder belangrijk, een marine blauwe, fel rode of een groen dekje kunnen bijvoorbeeld ook heel mooi staan. Sommige ruiters hebben een sponsor en rijden met een logo op hun dekje. Voor het formaat van logo’s en applicaties gelden wel regels.

verzorgingsproducten-paard

Wedstrijdkleding voor ruiters

Een witte rijbroek, wedstrijdblouse en een zwart wedstrijdjasje - zo zag elke wedstrijdruiter er vroeger uit op een wedstrijd. Tegenwoordig is er meer toegestaan waardoor je dus ook meer variatie krijgt, de wedstrijd outfit is nu grotendeels afhankelijk van de smaak van de ruiter. Sommige ruiters dragen een wedstrijdjasje in donkergrijs of donkerblauw, de wedstrijdbroek heeft soms andere kleur zitvlak en er zijn nauwelijks nog eisen voor de kleur van het wedstrijdrijdshirt, zolang de boord maar wit is. Net als bij je paard, moet je eigen wedstrijdkleding natuurlijk schoon zijn. Vooral witte wedstrijdbroeken zijn echter lastig schoon te houden voordat je in de ring verschijnt. Zodra je de rijbroek aantrekt lijken er als vanzelf vlekken op te komen. Het is daarom aan te raden een dunne broek over je wedstrijdbroek heen te dragen welke je pas uit doet vlak voordat je opstapt. Een trainingsbroek met risten langs de zijkant is hier erg geschikt voor. Hetzelfde geldt voor je keurig gepoetste rijlaarzen. Draag jodhpurs of stalschoenen als je op wedstrijd gaat en wissel deze pas op het laatste moment om voor je rijlaarzen. Vrouwen met lang haar moeten dit in een vlecht of een knotje dragen. Let op dat dit niet uitzakt tijdens het rijden, doe er eventueel een netje omheen.

wedstrijdkleding-ruiters

De officiële kledingvoorschriften kan je ook opzoeken in het wedstrijdreglement van de KNHS:

  • Een witte, beige of gele rijbroek. Het zitvlak en de kniestukken mogen een andere kleur hebben.
  • Een wedstrijdjasje. Niet alle modellen jasjes zijn toegestaan. Een slipjas of dressuurrok mag pas worden gedragen vanaf de Lichte Tour.
  • Wedstrijdshirt of wedstrijdblouse met korte of lange mouwen en een hoge witte boord of kol.
  • Een paar rijlaarzen of jodhpurs in combinatie met gelijkkleurige chaps in glad leer of glad synthetisch leer.
  • Het dragen van een paardrijcap welke voldoet aan de voor de paardensport geldende veiligheidsnorm is verplicht voor iedereen die zich te paard op het wedstrijdterrein bevind
  • Een plastron met plastronspeld is niet verplicht, maar staat zeker bij een dressuurwedstrijd wel zo netjes.
  • Witte paardrijhandschoenen maken de outfit helemaal compleet.
  • Het gebruik van een bodyprotector is toegestaan.

De verzorging van je paard voor een wedstrijd

Een gezond, goed verzorgd en getraind paard ziet er altijd mooi uit: het heeft een glanzende vacht, een goede voedingsconditie en een alerte uitstraling. Met de juiste verzorging voor een wedstrijd kan je deze natuurlijke schoonheid van je paard nog meer naar voren brengen. Vooral voor schimmels en bonte paarden kan het noodzakelijk zijn ze te wassen voor een wedstrijd aan. Echter is meestal een extra uitgebreide poetsbeurt voldoende. Na het grondig borstelen van de vacht kan je deze insprayen met glansspray. Spray het vooral op de hals en de achterhand van je paard en sla het gedeelte waar het zadel ligt over. Glansspray kan er namelijk voor zorgen dat de vacht zo glad wordt dat je zadel gaat glijden of schuiven. De hoeven moeten schoon zijn en kunnen daarna worden ingesmeerd met hoefvet.

staart-en-manen-wassen
Styling für das Pferd

Indien nodig kunnen de manen en staart van je paard een dag voor de wedstrijd met een milde shampoo worden gewassen. De staart kan dan worden uitgeplozen en vervolgens ingesprayd met antiklitspray. Zorg dat de onderkant van de staart netjes recht is bijgeknipt. Dit kan je direct de dag voor de wedstrijd doen zodat je er op de dag van de wedstrijd niet meer om hoeft te denken.

Het invlechten van de manen

De manen van je paard mogen niet met glansspray worden ingesprayd wanneer je deze wilt invlechten, anders worden ze te glibberig. Het is wel aan te raden speciale mousse te gebruiken welke de manen wat stroever maakt, hiermee heb je meer grip op de manen en glijden ze minder snel uit je handen tijdens het vlechten. De meeste mensen denken dat het verplicht is de manen van het paard in te vlechten op een dressuur wedstrijd, dit is echter niet het geval. Het is een traditie die altijd een goede indruk geeft, helemaal omdat de jury de houding, stelling en buiging van de hals beter kan beoordelen als hier niet een dikke bos manen overheen hangt. Springruiters rijden vaker met losse manen, echter wanneer het om uiterlijk en stijl gaat worden de manen vaak wel ingevlochten.

paard-invlechten
Mähne einflechten

Het invlechten van de manen geeft je de mogelijkheid om de hals van je paard optimaal tot zijn recht te laten komen. Veel kleine knotjes kunnen de hals van je paard optisch verlengen, terwijl kleine, dikke knotjes de hals van je paard sterker en korter doen lijken. Paarden met lange manen, zoals bijvoorbeeld Friezen en haflingers, kan je invlechten door middel van een hengstenvlecht. Er zijn echter ook speciale technieken om dikke, lange manen netjes in te vlechten en er toch mooie knotjes van te maken. Hoeveel en hoe dik de knotjes moeten zijn, wordt bepaald door de dikte en lengte van de manen en de lengte van de manen. Let op dat te dikke knotten snel zwaar worden en uit kunnen zakken tijdens het rijden. Je kan je paard ook invlechten met naald en draad. Vlecht je paard zo kort mogelijk voor de wedstrijd in. Dit zorgt er niet alleen voor dat je knotjes netjes blijven zitten, het is ook prettiger voor je paard.

Meer wedstrijdkleding
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten