Pelham

Pelham

Een pelham is een scherp bit en alleen geschikt voor gevorderde ruiters. Door de scharen heeft een pelham bit een hefboomwerking. Een pelham moet altijd worden gebruikt in combinatie met een kinketting. Horze heeft een groot assortiment pelham bitten op voorraad van verschillende materialen, in meerdere diktes en met verschillende mondstukken.

25 items

Koop Pelham op horze.be

Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

Een pelham - bit voor gevorderde ruiters

Een pelham bit wordt voornamelijk door gevorderde ruiters gebruikt en je ziet hem het meeste in de springsport. Het wordt beschouwd als een scherp bit en is dus alleen geschikt voor ruiters met een stille en zachte hand in combinatie met een onafhankelijke zit. Een pelham is geen bit voor een beginnende ruiter of jonge en onervaren paarden.

De werking van een pelham bit

Een pelham bit is uitgevoerd met korte of lange(re) scharen en heeft een hefboomwerking. Hoe langer de scharen en hoe lager je de teugels vast maakt hoe scherper de inwerking van het bit is. Het kan worden gebruikt met enkele of dubbele teugels, maar meestal worden twee ringen met elkaar verbonden door een pelhamriempje. Hier kan dan 1 teugel aan worden bevestigd, dit is op wedstrijden in de meeste gevallen zelfs verplicht. Een Pelham moet altijd worden gebruikt in combinatie met een kinketting. Je kan de bakstukken van je hoofdstel bevestigen aan het aparte oogje boven de bitring.

Pelham bitten - verschillende mondstukken en materialen

Een pelham bit heeft meestal een recht mondstuk, ook wel een stang genoemd, soms voorzien van een tongboog. Er zijn echter ook modellen met een enkel of dubbel gebroken mondstuk. Het mondstuk kan verschillende diktes hebben. Je kan kiezen uit verschillende materialen zoals roestvrijstaal, titanium, koper, aurigan of sensogan (beide koperlegeringen), rubber of kunststof. Het materiaal kan zorgen voor meer speekselvorming waardoor het paard het bit gemakkelijker zal accepteren. Het ene paard is gevoeliger in de mond dan de ander en daarom zullen paarden verschillen in voorkeur voor materiaal. 

Zorg dat je pelham bit altijd goed past

Elk paard heeft een andere mond; zo hebben tong, slijmvliezen, tanden, lagen en het verhemelte invloed op welk bit voor jouw paard het meest comfortabel is. Dit kan soms een kwestie van uitproberen en testen zijn. Zorg er daarnaast voor dat je bit altijd goed past. Wil je officiële wedstrijden rijden dan is het belangrijk na te gaan of het bit van jouw paard is toegestaan in de discipline en klasse waarin je wilt starten. Shop een pelham bit van ons eigen merk of van Sprenger of Korsteel.

Top categoriën