Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Als je paard bezweet is na een intensieve training of een actieve buitenrit is een goede cooling down erg belangrijk. Zweetdekens en coolerdekens voorkomen dat je paard kou vat, maar zorgen er tevens voor dat overtollige warmte wordt afgevoerd. Ze nemen het zweet razendsnel op zodat je paard snel weer droog is. Je kan een zweet- of coolerdeken ook gebruiken bij het reizen op de trailer of vrachtwagen.
Zweetdekens en coolers zijn leverbaar van verschillende materialen zoals fleece, wol of hightech stoffen. Ze variëren daarnaast ook in dikte, zo is er een geschikte zweetdeken voor elk weertype; een dikke wollen zweetdeken is warm en neemt enorm veel vocht op. Een wollen zweetdeken is daarom zeer geschikt voor de winter. Cooler dekens zijn gemaakt uit hightech stoffen en verkrijgbaar in speciale dunne varianten welke fijn zijn voor de zomer. Want ook in de zomer kan een bezweet paard kou vatten!
Je kan kiezen uit verschillende modellen zweet- en coolerdekens. Zo zijn ze er in een standaard model, met een halve hals (ook wel high neck genoemd), afneembaar halsstuk of met vaste hals. Enkele luxe zweetdekens zijn uitgevoerd met een bont kraag voor een prachtige uitstraling en optimaal comfort. Sommige zweetdekens en coolerdekens hebben kruissingels waardoor ze ideaal zijn voor het opdrogen op stal of gebruik in de trailer. De singels zitten alleen al snel in de weg als je de zweetdeken wilt gebruiken tijdens het uitstappen. Wil je één deken welke je voor beide kan gebruiken kies dan eentje met afneembare singels of koop er een losse elastische dekensingel bij.
Horze heeft de meest schitterende zweetdekens en coolers in het assortiment. Prachtige modekleuren, luxe details, applicaties en trendy ontwerpen; de keuze is bijna oneindig! Heb je een shetlander, kleine pony of groot paard? Ook dat is geen probleem met onze ruime keuze zweetdekens en coolerdekens in alle maten. Match je zweetdeken bij je rijbroek en halster. Kies voor een zweetdeken of coolerdeken uit onze eigen Horze collectie of van Eskadron, Kentucky, Bucas, Horseware, Back on Track, B Vertigo en Schockemöhle.
Er zijn drie verschillende materialen waar een zweetdeken van gemaakt kan zijn; fleece, wol of een hightech stof.
Zweetdekens van fleece zijn het meest gangbaar. Ze zijn gemakkelijk te wassen en leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Dunnere fleece dekens zijn met warmer weer handig om te voorkomen dat je paard te warm wordt tijdens het dragen. Een paard moet immers opdrogen en niet blijven zweten na het werk. Zwaardere kwaliteit fleece is handig bij kouder weer.
Wollen dekens zijn een stuk dikker en warmer. Ze nemen razendsnel vocht op en zijn voornamelijk geschikt voor gebruik in de winter. Zowel fleece als wollen zweetdeken transporteren het zweet van de vacht van je paard naar de buitenzijde van de deken zodat je paard zo snel en comfortabel mogelijk opdroogt zonder daarbij te snel af te koelen.
Zweetdekens uit technische stoffen zijn relatief nieuw. Ze zijn licht van gewicht en speciaal ontworpen je paard zo comfortabel mogelijk te houden na het werk. Er zijn hele dunne uitvoeringen welke geschikt zijn voor de zomer en dikkere varianten welke je de rest van het jaar kan gebruiken.
Zweetdekens van alle materialen zijn geschikt voor gebruik tijdens het transport op de trailer of vrachtwagen.
Welke zweetdeken voor jouw paard het meest geschikt is ligt er mede aan waar en wanneer je hem wilt gebruiken en de vacht van je paard.
Een normale dikte fleece deken kan in principe het hele jaar door bij de cooling down en het opdrogen van je paard worden gebruikt. Ze zijn tevens erg geschikt als transport deken. Er zijn modellen met en zonder halsdeel maar je kan ook kiezen voor een los halsdeel bij je zweetdeken.
In de winter kan voor geschoren paarden een wollen zweetdeken een betere optie zijn.
Voor paarden met een dikke wintervacht die nog wel worden gereden en dus behoorlijk bezweet zijn na afloop is een dunne zweetdeken met een zeer goede zweetopname handig zodat het niet té lang duurt voor je paard weer droog is.
Wil je de zweetdeken gebruiken op de trailer of om je paard op stal mee te laten drogen dan zijn kruissingels handig. Deze voorkomen dat de deken gaat schuiven. Wil je de deken gebruiken bij het warm stappen en uitstappen dan zitten de singels juist in de weg en is een model zonder singles handig. Er zijn tegenwoordig ook modellen met afneembare singels zodat je de deken voor beide kan gebruiken.
Een zweetdeken gebruik je ter ondersteuning van een goede cooling down na het rijden of longeren. Het is belangrijk dat je je paard na inspanning goed uitstapt zodat het lichaam kan herstellen, je paard op adem kan komen en geleidelijk afkoelt. Een paard na een zware inspanning plotseling stil zetten kan gevaarlijk zijn. Daarnaast moet je voorkomen dat je paard te snel afkoelt en kou vat door kou en tocht. Helemaal voor paarden die flink bezweet zijn is een zweetdeken belangrijk. Een zweetdeken is zo ontworpen dat het de lichaamswarmte vasthoudt terwijl overtollige warmte wordt afgevoerd. Daarnaast wordt het zweet van de vacht naar boven op de deken getransporteerd zodat je paard snel en comfortabel opdroogt. Een zweetdeken is dus een perfecte ondersteuning bij een goede cooling down voor je paard.
Gebruik bij wat warmer weer nooit een te dikke zweetdeken. Het is niet de bedoeling dat je paard blijft zweten na de training.
Een zweetdeken is ook zeer geschikt voor gebruik tijdens transport op de trailer of vrachtwagen.
Een zweetdeken is bedoelt om te voorkomen dat je paard te snel afkoelt na een training en om ervoor te zorgen dat je bezwete paard zo snel en comfortabel mogelijk opdroogt. Als je paard niet erg bezweet is geraakt kan je de deken er af halen als je paard goed is uitgestapt en op adem is. Bij een bezweet paard moet je de deken ophouden tot je paard weer helemaal droog is. Zweetdekens zijn zo ontworpen dat ze het zweet van de vacht afvoeren naar de buitenkant van de deken. Na verloop zal dus de bovenkant van je deken nat zijn en de vacht van je paard weer droog. Hoe lang dit duurt hangt ervan af hoe lang en bezweet de vacht van je paard is. Controleer geregeld met je hand onder de deken of de vacht alweer is opgedroogd.
Een zweetdeken is niet geschikt om de hele nacht om te houden en pas de volgende ochtend eraf te halen of terug te wisselen voor je (winter) deken.